Begroting Cranendonck; extra ozb-verhoging geschrapt, tarieven voor afval nog onzeker
CRANENDONCK - Hoeveel, dat is nog niet precies duidelijk. Maar dat de inwoners van Cranendonck komend jaar meer geld kwijt zijn aan gemeentelijke woonlasten, dat staat al wel vast. Daar staat tegenover dat de eerder aangekondigde verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb) voor 2022 van de baan is.
Willie Thijssen
De gemeente Cranendonck heeft de financiën voor de komende jaren goed op orde, zo blijkt uit de begroting. Wethouder van Financiën Frans Kuppens (CDA) is dan ook een tevreden man: ,,Na een aantal moeilijke jaren hebben we wat meer lucht gekregen.”
De eerder aangekondigde verhoging van de ozb met 2,8 procent - bovenop de inflatiecorrectie - heeft het college geschrapt vanwege de positieve cijfers. Desondanks gaan de lokale lasten voor de burger omhoog. De tarieven van de ozb en de rioolheffing worden met het inflatiepercentage opgehoogd. Hoeveel de burgers voor de inzameling van hun afval gaan betalen, is nog niet bekend.
Richting einde van het jaar is meer duidelijkheid wie de afvalinzameling gaat uitvoeren en welke invloed dit heeft op de inzamelkosten
Marcel Lemmen, wethouder Cranendonck
Het contract met de huidige inzamelaar Renewi (voorheen Van Gansewinkel) loopt namelijk op 1 april 2022 af. Volgens wethouder Marcel Lemmen (VVD) zijn er twee opties: of de gemeente Cranendonck gaat door met Renewi of er wordt met andere gemeenten samengewerkt op het gebied van afvalinzameling.
De wethouder weet al wel dat de inzamelkosten hoe dan ook zullen stijgen. Hoeveel de burger daar van merkt, is nog niet bekend. ,,Richting het einde van het jaar is meer duidelijkheid wie de inzameling per 1 april 2022 gaat uitvoeren en welke invloed dit heeft op de inzamelkosten.”
Proef tariefzakken; afvalreductie 23 procent
Lemmen geeft aan dat de proef met tariefzakken in elk geval voor een forse afvalreductie heeft gezorgd. Er werd tussen september 2020 en september 2021 23 procent minder restafval opgehaald. ,,We zijn nu een voorstel aan het voorbereiden hoe we daar verder mee gaan”, aldus Lemmen. In december 2021 wordt een integraal voorstel aan de raad voorgelegd.
Speerpunten 2022
Wat staat er nog meer op het programma voor 2022? De recreatieve fiets- en wandelpaden worden opgewaardeerd. De dorpsontwikkelingsvisies voor de kernen worden verder uitgewerkt. En er moeten flinke stappen worden gezet met de herinrichting van het centrum van Budel.
Ook gaat de gemeente in gesprek met de eigenaar van het pand aan de Nieuwstraat, waar kringloopzaak Verderest in zit. Nu er geen supermarkt in mag worden gevestigd, ziet wethouder Kuppens kansen voor woningbouw: ,,Ik wil samen met de initiatiefnemer kijken naar een oplossing. Woningbouw lijkt me een mooie afwerking van de wijk.” Voor de bouw van woningen moet wel het bestemmingsplan worden aangepast.
Op 1 en 2 november staat de begroting op de raadsagenda ter besluitvorming.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.