Schooldirecteur Ruben Barten (links) van het Bravo! College en Bivak-directeur Joost Ploos van Amstel.
Volledig scherm
Schooldirecteur Ruben Barten (links) van het Bravo! College en Bivak-directeur Joost Ploos van Amstel.

‘Behoud Keyport voor vakonderwijs in Cranendonck’

BUDEL - Voor het voortgezet onderwijs in Cranendonck is het van groot belang dat de gemeente deel blijft uitmaken van Keyport. Dat stellen Bivak-directeur Joost Ploos van Amstel en Ruben Barten, directeur van het Bravo! College in Budel.

Het tweetal is enigszins bevreesd voor de raadsvergadering van 26 mei. De raad, die zich eerder al zeer kritisch uitliet, neemt dan een besluit over de verlenging van deelname aan Keyport. Dit is een samenwerking van ondernemers, onderwijs en overheid in Cranendonck, Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Roermond en Roerdalen.

Koppeling met bedrijfsleven

Stapt de gemeente uit de samenwerking, dan blijft dit niet zonder gevolgen voor het onderwijs en daarmee ook voor de ondernemers in Cranendonck, verwachten Barten en Ploos van Amstel. Laatstgenoemde is in maart aan de slag gegaan om de groei van de nieuwe vaktechnische opleiding Bijzonder innovatief vakmanschap (Bivak) te begeleiden. Bij Bivak, dat dit schooljaar met 16 leerlingen is gestart, wordt nadrukkelijk de koppeling gelegd tussen de school en het bedrijfsleven.

Jongeren krijgen op de werkvloer een complete vakopleiding. Na hun opleiding kunnen ze direct aan de slag. Voor lokale bedrijven die staan te springen om technisch geschoold personeel is Bivak een uitkomst, stelt Ploos van Amstel. ,,Zeker gezien de toenemende vergrijzing.”

Met 25 aanmeldingen zit Bivak voor het komende leerjaar vol. Ploos van Amstel: ,,Om de groei bij te kunnen te benen zijn wij op zoek naar leerbedrijven en leermeesters. Daarbij kijken we breder dan alleen Cranendonck.”

Uitdiepen

Keyport helpt het Bravo! College en Bivak op het netvlies te komen én blijven staan bij de Limburgse buurgemeenten, aldus de onderwijsdirecteuren. ,,Binnen Keyport werken we ook samen met scholen die niet onder de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs vallen. Deze samenwerking is nodig om bepaalde onderwerpen beter uit te diepen”, zegt Barten. ,,De prognose is dat de leerlingenaantallen de komende tien jaar drastisch gaan dalen. Dit verlies kun je niet alleen opvangen binnen de gemeente Cranendonck. Hij acht het niet ondenkbaar dat de succesvolle overlegorganen met het onderwijs en het bedrijfsleven wegvallen als Cranendonck uit Keyport stapt.

Ook Ploos van Amstel vindt het belangrijk dat Cranendonck de samenwerking op blijft zoeken, zowel met Keyport als de Brainportregio. ,,Rond Eindhoven zitten grote bedrijven zoals ASML, maar veel van de toeleveranciers zijn gevestigd in de randen van Brabant en Limburg. Ondernemers realiseren zich bovendien niet altijd goed genoeg wat Keyport al voor ze oplevert en kan opleveren. Hier ligt overigens ook een rol voor Keyport op het gebied van de communicatie.”