Volledig scherm
Spandoeken tegen windmolens in Leende. © FotoMeulenhof

Belangengroep waarschuwt voor windmolens bij Leende

LEENDE/MAARHEEZE - Omwonenden zien niets in het plan voor de komst van 4 tot 6 windmolens langs de A2 bij Leende. Met 6 spandoeken en 150 posters langs de snelweg maken ze dat nu aan iedereen duidelijk. 

,,In Duitsland geldt de regel dat windmolens minstens 1 kilometer van woonbebouwing af moet staan", zegt Maaike Aarts van de Belangenvereniging Windmolens A2. ,,Dat willen wij ook. Want op zich zijn we niet tegen windmolens, maar wel als ze op een paar honderd meter van onze huizen en bedrijven staan.” 

Rooskleurig

Het idee om te onderzoeken of de komst van 4 tot 6 windmolens langs de A2 bij Leende en Maarheeze reëel is, komt van 4 lokale agrariërs. Innogy - het bedrijf achter Essent - wil de molens eventueel bouwen en exploiteren. Voordat het onderzoek start, heeft Innogy geprobeerd direct omwonenden bij het traject te betrekken. Tot nu toe zonder succes. Ze vinden dat Innogy veel zaken te rooskleurig voorstelt en denken dat er in feite al een blauwdruk klaarligt. Ze vrezen dat de geluids- en schaduwoverlast groot zal zijn voor mens en dier. Ook zijn ze er van overtuigd dat molens er in de weg staan voor het vliegveld in Budel. 

Teleurgesteld

Een woordvoerder van Innogy zegt teleurgesteld te zijn over de spandoek-actie. ,,We wilden het in Heeze-Leende nou juist anders doen. We wilden met omwonenden in overleg voordat we de haalbaarheid van het plan gingen onderzoeken. Omdat we vanaf het begin hun gevoelens en wensen willen meenemen.”

1 Kilometer

Innogy hoopt binnen enkele weken te overleggen met de gemeente Heeze-Leende. Volgens de woordvoerder is uit een eerste verkennend gesprek met het Budelse vliegveld in ieder geval niet gebleken dat windmolens langs de A2 niet kunnen.  Over de ‘afstandswens’ van omwonenden zegt de woordvoerder: ,,Als we in Nederland ook een afstand van 1 kilometer gaan hanteren, kunnen we de landelijke milieu-doelstellingen wel op onze buik schrijven".   

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.