De initiatiefnemers van het grensfestival ‘Botert ’t nog’ halen de onderlinge banden aan bij de grens tussen Nederland en België. Dat doen ze door het ludiek smokkelen van boter. Dit gebeurt bij het monument Den Doodendraad tussen Budel en Hamont.
Volledig scherm
De initiatiefnemers van het grensfestival ‘Botert ’t nog’ halen de onderlinge banden aan bij de grens tussen Nederland en België. Dat doen ze door het ludiek smokkelen van boter. Dit gebeurt bij het monument Den Doodendraad tussen Budel en Hamont. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

‘Betonblokken op de grens, dat is best heftig’

BUDEL - Het doorbreken van grenzen en het leggen van nieuwe verbindingen. Dat was twee jaar geleden de voornaamste doelstelling van de culturele manifestatie ‘Botert ‘t nog?’. Om te laten zien dat het ook in coronatijden klikt tussen de grensgemeenten Cranendonck en Hamont-Achel hielden de initiatiefnemers woensdag een ludieke smokkelactie.

Botert ‘t nog? is een initiatief van Cultuurcraan Cranendonck en de cultuurraad van Hamont-Achel. De eerste editie vond in juli 2018 plaats. Pal op de grens tussen Budel en Hamont was er braderie met optredens en demonstraties van verenigingen, muzikanten en kunstenaars. Speciaal voor het evenement werd de oude grensslagboom aan de Grensweg nog een keer neergelaten. Waar de zeldzame grensafsluiting destijds een feestelijke aanleiding had, overheerst nu de bittere realiteit van het coronavirus.

“Gezien de huidige grensafsluitingen en alle discussies die dit losmaakt, is de vraag botert het nog ineens heel actueel”, zegt medeorganisator Toon Duisters uit Hamont.

Bekenden van elkaar gescheiden

“Het is inderdaad een vrij heftig beeld als landsgrenzen met blokken beton wordt afgesloten. Zeker in deze omgeving, waar Nederlanders en Belgen veelvuldig bij elkaar over de vloer komen”, zegt Angeline Maas van Cultuurcraan Cranendonck. Door de huidige maatregelen worden veel bekenden van elkaar gescheiden, weet Duisters: “Veel achternamen in Hamont en Budel zijn namelijk hetzelfde.”

Quote

“Nederlanders vinden dat er in België te streng wordt gehandeld en op hun beurt vinden Belgen het Nederland­se beleid te laks.”

Toon Duisters

De verschillende manieren waarop Nederland en België het coronavirus proberen te beteugelen leidt aan beide zijden van de grens soms tot onbegrip. Duisters: “Nederlanders vinden dat er in België te streng wordt gehandeld en op hun beurt vinden Belgen het Nederlandse beleid te laks.”

Om de goede onderlinge verstandhouding tussen de twee grensgemeenten te benadrukken was er woensdag een ludieke smokkelactie, waarbij Nederlandse boter werd geruild voor Vlaamse rollen toiletpapier.

Geen definitieve datum

De overdracht vond plaats bij het monument Den Doodendraad op de Belgisch-Nederlandse grens bij Budel en Hamont. Een bewuste keuze, aldus Duisters: “De grenssluitingen roepen herinneringen op aan vroegere tijden, zoals in de periode 1914 en 1918.” Hij verwijst hiermee naar de elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog.

De tweede editie van Botert ‘t nog? staat voor volgend jaar juli gepland. Maas: “Een definitieve datum hebben we nog niet.” Ze geeft aan dat de culturele sector op dit moment helemaal stil ligt. Maas: “Het eerste grote evenement dat vanuit Cultuurcraan Cranendonck wordt gehouden vindt aan het einde van de zomer plaats. We hopen dat het door kan gaan.”