Volledig scherm
Beeld van de meest recente Brabantsedag. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Bouwplaatsen Brabantsedag in Heeze beveiligd met camera's

HEEZE - Het streven van de gemeente Heeze-Leende om de bouwplaatsen van de Brabantsedag veiliger te maken krijgt een vervolg. Na een proef met twee beveiligingssystemen worden alle zestien bouwlocaties volgend jaar uitgerust met sensoren en camera’s.

Op de locaties is in het verleden meerdere keren ingebroken, waarbij bouwmaterialen en gereedschap zijn ontvreemd. Zo’n inbraak heeft een behoorlijke impact, weet Henk van den Berg, van wagenbouwersgroep Bloed, Zweet en Tranen: ,,Het grootste probleem is dat je niet meer vooruit kunt met het bouwen aan de wagen.’’

Bloed, Zweet en Tranen is een van de twee groepen die afgelopen zomer hebben proefgedraaid met een beveiligingssysteem. Na een evaluatie heeft de gemeente in samenwerking met de Brabantsedag ervoor gekozen om op alle bouwlocaties een zogeheten AltijdThuis-systeem te installeren.

Afgeschrikt

Hierbij wordt gebruikgemaakt van camera’s, sensoren en detectoren. De sensoren zorgen ervoor dat het inbrekersgilde wordt afgeschrikt met lampen die automatisch aan gaan en een luide sirene. De wagenbouwers kunnen het systeem via een app op de telefoon bedienen.

Van den Berg: ,,Het is een op maat gesneden systeem. Dat is ook nodig, want we zijn geen bedrijf waar van negen tot vijf wordt gewerkt. Het is een doorlopend proces waarbij mensen te pas en te onpas het bouwterrein betreden. Met dit systeem kunnen we direct zien wie zich op de bouwplaats bevinden. Het werkt bovendien locatieonafhankelijk en kan daardoor worden meegenomen naar een nieuwe bouwplaats.’’

De wagenbouwers krijgen deze voorziening van de gemeente als cadeau voor de 60ste Brabantsedag in 2017.