De Brabantsedag is een rijdend theaterspektakel. Hier een beeld uit de optocht van 2019
Volledig scherm
De Brabantsedag is een rijdend theaterspektakel. Hier een beeld uit de optocht van 2019 © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Brabantsedag bereidt zich voor in de wachtkamer

HEEZE - Of de 63e Brabantsedag op zondag 30 augustus doorgaat, is nog niet duidelijk. Vooralsnog gaan de voorbereidingen dus gewoon door. Maar het zijn wel activiteiten in de wachtkamer. 

Toch is dat hoe dan ook geen ramp: ,,We doen het nooit voor niks. Want als de Brabantsedag dit jaar niet doorgaat, wordt alles doorgeschoven naar volgend jaar. Ook het thema, neem ik aan", zo zegt Egon van der Linden van wagenbouwersgroep De Oude Ambachten. 

‘Met verve’

Ieder jaar kiest het Brabantsedag-bestuur een ander thema. Voor dit jaar staat ‘Met verve’ op de rol. Omdat het hertogdom Brabant  óók in de schilderkunst een rijke geschiedenis heeft. Het is aan de 16 wagenbouwersgroepen om het thema op een creatieve manier in ontwerp en spel te vertalen naar het nu. De groepen zijn nu bezig met het ontwerpen en het bedenken van een verhaal en de manier waarop dat moet worden uitgebeeld. Met het daadwerkelijke bouwen en kostuums maken wordt meestal pas in juni begonnen. 

Alleen overleg per telefoon en andere media

Het Brabantsedag-bestuur zegt de richtlijnen van het RIVM strikt te volgen. Zo zijn alle vergaderingen opgeschort en vindt overleg alleen plaats per telefoon en andere media.  ,,Elk besluit dat nu nodig is om de voortgang te bewaken, wordt genomen met de kennis en wijsheid van nu, met als enige doel de grootste theaterparade van het jaar verantwoord door de straten van Heeze te laten trekken", aldus het bestuur in een mededeling op de website van de Brabantsedag. 

Op de vraag of er een deadline is voor het nemen van een besluit over het doorgaan van de Brabantsedag dit jaar zegt de organisatie: ,,Niemand weet hoe deze crisis verder zal verlopen en speculeren heeft geen zin. Onze wagenbouwers beginnen normaliter begin juni aan het bouwseizoen. Maar met de saamhorigheid en creativiteit van onze vrijwilligers zit daar ook wel enige rek in. Er is dus nog veel tijd. En mochten we voor keuzes komen te staan, dan nemen we die ook altijd in overleg met de wagenbouwgroepen.”