Brabantsedag 2019.
Volledig scherm
Brabantsedag 2019. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Brabantsedag in Heeze trekt veel nieuwe bezoekers

HEEZE - De Brabantsedag heeft niet alleen een trouwe schare fans, maar weet ook een groot nieuw publiek te boeien. Liefst 18 procent van de 40.000 bezoekers die het evenement afgelopen zomer trok deed dit voor het eerst.

Quote

We denken overigens dat er nog best wat rek in de bezoekers­stroom vanuit Eindhoven zit

Boukje van Ettro, Voorzitter Brabantsedag

Met een gemiddeld waarderingscijfer van een 9 is de kans bovendien groot dat ze ook de komende editie van de partij zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de werkgroep Marketing en pr van Stichting Brabantsedag onder 2500 bezoekers.

Van de bezoekers van de 62ste Brabantsedag kwam 8 procent uit Eindhoven. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar. Toen noteerde Geldrop-Mierlo 10 procent en Eindhoven ‘slechts’ 5 procent. Nu scoren ze beide 8 procent. ,,We denken overigens dat er nog best wat rek in de bezoekersstroom vanuit Eindhoven zit”, zegt Brabantsedag-voorzitter Boukje van Ettro. Ze geeft verder aan dat het evenement steeds meer expats uit de Brainportregio aan zich weet te binden.

De bezoekers van de 62ste Brabantsedag in Heeze waren gemiddeld 51 jaar, 82 procent van hen kwam uit Brabant, 22 procent uit Heeze en 3 procent uit Leende en Sterksel. Het publiek waardeert het evenement met een 9,1. Van Ettro: ,,Dat cijfer blijft overeind staan als we de Heezenaren weglaten. Ook dan scoren we een 9,1.”

Verder valt op dat nieuwe bezoekers de Brabantsedag waarderen met een 9. Van Ettro: ,,Ze tonen zich meteen heel betrokken. Dat blijkt onder meer uit de e-mailadressen die ze achterlaten.”

Met Verve

De cijfers werden donderdag gepresenteerd tijdens de themabekendmaking van de komende Brabantsedag op 30 augustus volgend jaar. De zestien wagenbouwersgroepen kunnen dit jaar aan de slag met het thema ‘Met Verve’. Dit is niet alleen een knipoog naar verf en schilderen, maar geldt ook als eerbetoon aan alle wagenbouwers en vrijwilligers die elk jaar werken aan de Brabantsedag.

Voor de uitwerking van het thema is een uitgebreide lijst samengesteld van schilders die voor 1 januari 1959 zijn geboren binnen de grenzen van het Hertogdom Brabant. De wagenbouwers mogen zich door een schilderij van een van deze schilders op allerlei manieren laten inspireren, maar het niet letterlijk weergeven.