Volledig scherm
Jongerenwerker Britt Hilliger voor de nieuwe Jongerencampus. © FotoMeulenhof

Budel heeft eindelijk een nieuw jongerencentrum

BUDEL - Het jongerenwerk in Cranendonck zit voortaan dicht bij het vuur. Het nieuwe hoofdkwartier ligt op het terrein van het Bravo! College in Budel.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van De Jongerencampus, waar jongeren elkaar niet alleen kunnen ontmoeten, maar ook hun talenten kunnen ontwikkelen en delen. Het nieuwe gebouw was hard nodig. Het oude jongerencentrum, Babbelz, op de eerste verdieping van de voormalige basisschool De kleine Wereld, voldeed niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd.

Klaslokalen

,,Vanaf eind 2018 konden we er zelfs niet meer terecht vanwege een kapotte verwarming. Nu is er eindelijk weer een plek voor de jongeren”, vertelt jongerenwerker Britt Hilliger van Cordaad Welzijn. Het nieuwe prefab-onderkomen aan de Burgemeester Remmenstraat is kort voor de zomer van 2019 verrezen op de locatie van twee oude leegstaande klaslokalen van het Bravo! College. De onderhandelingen met de eigenaar van het nieuwe gebouw, de gemeente Cranendonck, duurden echter langer dan verwacht, waardoor de ingebruikname vertraging opliep.

Hilliger: ,,Een week voor de kerstvakantie hebben we de sleutel gekregen.” De Jongerencampus moet een bruisende plek worden, waar jongeren van 12 tot en met 24 jaar hun talenten kunnen ontwikkelen, of zich kunnen laten inspireren door leeftijdsgenoten.

De grote, centrale ruimte krijgt een multifunctioneel karakter. Hilliger: ,,Veel meubels komen op wielen te staan, zodat we ze gemakkelijk kunnen verplaatsen als er bijvoorbeeld breakdancelessen worden gehouden.” Ook is er ruimte voor activiteiten als sollicitatietrainingen en workshops voor het gebruik van de inpandige opnamestudio.

Reuring

Het uitgangspunt is dat jongeren zelf de drijvende kracht achter het concept van De Jongerencampus zijn.De schoolomgeving is bovendien uitermate geschikt als een plek om jongeren te ontmoeten. Hilliger: ,,Ons werk valt of staat met onze contacten. Daarom is het belangrijk dat een bezoek aan het jongerencentrum laagdrempelig is en dat er hier reuring komt.”

Ondanks de naam heeft De Jongerencampus geen schools karakter. ,,We zijn geen school, maar een jongerencentrum, dat biedt scholieren ook de ruimte om na schooltijd even hun hoofd leeg te kunnen maken”, aldus Hilliger. Wel wordt er volop samengewerkt met het Bravo! College.

Hilliger: ,,Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan theaterlessen of huiswerkbegeleiding, die in De Jongerencampus plaatsvinden. De lijntjes zijn heel kort. Zo is het ook denkbaar dat wij gebruikmaken van de gymzaal van de school.” Hilliger ziet daarnaast mogelijkheden om samen te werken met het lokale bedrijfsleven en buurtbewoners, die volgende week woensdag een kijkje kunnen komen nemen in De Jongerencampus. De Jongerencampus wordt later dit voorjaar officieel geopend.