Volledig scherm
De Grootschoterweg in Budel-Schoot. © Jurriaan Balke

Budel-Schoot komt met aanpak om leefbaarheid in dorp te vergroten

BUDEL-SCHOOT - Het versterken van de sociale samenhang, het aanpakken van leegstand en een gevarieerder woningaanbod. Het zijn enkele maatregelen om de leefbaarheid in Budel-Schoot te verbeteren.

Huurders en woningeneigenaren moeten zich samen gaan inspannen om de leefbaarheid te verbeteren. Dat is althans het uitgangspunt van de gebiedsaanpak die zij samen hebben opgesteld met onder andere de gemeente Cranendonck, WoCom en dorpsplatform Sterk Schoot. De betrokkenen hebben zich verdiept in de toekomst van het dorp. Hierin is een doorkijk naar 2030 gemaakt.

In het document is veel aandacht voor het woningaanbod in Budel-Schoot. In verhouding tot heel Cranendonck heeft het 2100 inwoners tellende dorp meer sociale huurwoningen.

Het percentage eengezinswoningen in Budel-Schoot is hoger dan dat in heel Cranendonck. De werkgroep wil een gevarieerder aanbod, met meer gezinswoningen, huizen voor jongeren uit het dorp en geschikte nultredenwoningen voor ouderen.

Het aanpakken van leegstand en verloedering is ook een belangrijk item. Verder leggen de werkgroepleden zich niet neer bij het ontbreken van voorzieningen als glasvezel en een geldautomaat. Verder moeten de basisschool, het gemeenschapshuis en het kerkgebouw het middelpunt van ontmoeting blijven.

Enkele maatregelen worden al op korte termijn ingezet. Een voorbeeld hiervan is een pilot van woCom met betrekking tot het toewijzingsbeleid voor sociale huurwoningen. Een van de maatregelen is dat huishoudens met minimaal drie personen voorrang kunnen krijgen bij de toewijzing van grote eengezinswoningen. Verder onderzoekt de woningcorporatie de mogelijkheden voor het weren van woningzoekenden met een overlastverleden. De pilot moet er ook voor zorgen dat minder spoedzoekers zonder binding met Budel-Schoot reageren op de vrijkomende woningen.

De gebiedsaanpak wordt maandag vanaf 20.00 uur toegelicht in gemeenschapshuis De Reinder aan de Grootschoterweg 119 in Budel-Schoot.