Beeld van de carnavalsoptocht in Budel in de jaren 60.
Volledig scherm
Beeld van de carnavalsoptocht in Budel in de jaren 60. © Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Buulder Buk: 'Carnaval in Budel altijd al goed gevierd'

Carnavalsvereniging Buulder Buk maakt zich op voor een bijzondere mijlpaal. De club bestaat 6 x 11 jaar en viert dat het hele carnavalsseizoen. De aftrap is maandag met 'Ut Get Beginne'.

In 1953 waren er al plannen voor een Budelse carnavalsclub. Vanwege de Watersnoodramp werden dat jaar echter alle festiviteiten afgelast. ,,Wel was er een benefietbal voor de slachtoffers van de ramp", weet penningmeester Herman Govers. Samen met secretaris Harry van de Moosdijk, de 33ste prins van de Buulder Buk, is hij veertig jaar actief voor de vereniging.

Door de Watersnoodramp ging de carnavalsclub pas in 1954 echt van start. De naam Buulder Buk werd afgeleid van een oud kinderversje. De eerste prins was Jan Rooymans. Ook de optocht zag dat jaar het levenslicht. De eerste bonte stoet werd spontaan gehouden door de Sint-Aloysiusschool. Dat gebeurde zonder de zegen van het kerkelijk gezag, omdat de pastoor mordicus tegen carnaval en een optocht was.

Bert Vlassak mocht in het seizoen 1961-1962 het prinsenpak aantrekken. Door op de prinsenreceptie van De Toeters te verschijnen, zorgde hij ervoor dat de koele relatie met de carnavalsvereniging uit Budel-Schoot ontdooide. Nog altijd volgt de 91-jarige bewoner van zorgcentrum Marishof in Maarheeze het carnaval in Budel op de voet. Vlassak: ,,Als er een activiteit is, dan ben ik erbij. Dan word ik opgehaald en thuisgebracht." Van de Moosdijk: ,,Het carnaval in Budel werd altijd al goed gevierd, maar is in de loop der jaren erg gegroeid."

Dat gebeurde mede door de komst van de zittingsavonden. Govers: ,,Wel zie je dat de zittingen steeds meer concurrentie ondervinden van andere tonpraat- en cabaretavonden."

Het drietal is trots op de optocht, die te boek staat als een van de grootste en mooiste van de regio. Govers: ,,De eisen worden echter steeds strenger. In dit verband houdt de Brabantse Carnavals Federatie volgend jaar met de Corsokoepel een symposium."

Het jubileumjaar wordt maandag om 19.11 uur afgetrapt met 'Ut Get Beginne', dat door de weekmarkt op het terrein van het Bravo! College in Budel wordt gehouden. Ter gelegenheid van het jubileum is op 14 december de eerste Prinsengalazitting. Het grote jubileumfeest, het Bokkenfèst, wordt gehouden op 2 en 3 mei. Meer info: buulderbuk.nl.

Beeld van de carnavalsoptocht in Budel in de jaren 60.
Volledig scherm
Beeld van de carnavalsoptocht in Budel in de jaren 60. © Heemkundekring De Baronie van Cranendonck