Volledig scherm
De camera op het station in Maarheeze. © DCIMedia

Camera op station Maarheeze blijft staan

MAARHEEZE - Sinds het begin van deze week staat op het perron van station Maarheeze een mobiele camera. Deze moet overlast registreren en blijft staan zolang als nodig is.

De camera op het perron van het Maarheezer station is door ProRail geplaatst op verzoek van de NS. De NS kreeg op haar beurt weer het verzoek van Jur Verbeek. Die werd afgelopen mei benoemd tot 'ketenmarinier', iemand die gemeenten, politie, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere partijen helpt bij de aanpak van uitgeprocedeerde criminele asielzoekers. Oud-politieman Verbeek probeert de overlast, veroorzaakt door een relatief kleine groep asielzoekers, tegen te gaan. ,,Er zijn al enige tijd problemen met bewoners van het azc en de plaatsing van de camera is ondersteunend aan het beleid om de problematiek aan te pakken", aldus de woordvoerder van de NS.

Afgelopen jaar is er regelmatig via sociale media melding gemaakt van bedreiging op of rond het Maarheezer station. Uit een overzicht van de politie blijkt dat er in 2019 in Maarheeze tot en met september vier keer aangifte is gedaan van bedreiging. Onlangs zorgde een inbraak bij Locomotion Diner, het restaurantje bij het station, voor de nodige commotie in het dorp.

Maatregelen

Sinds de ketenmarinier zich met de problematiek van overlastgevende asielzoekers bemoeit, zijn er meer maatregelen genomen. Zo houden twee boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) toezicht in het centrum, en sinds enige tijd lopen er ook twee beveiligers van het azc zelf met enige regelmaat door het dorp en de winkels. Er is ook contact tussen azc, COA, gemeente, ketenmarinier en winkeliers. Eerder vertelde burgemeester Roland van Kessel al, dat door een meldingsplicht - twee keer per dag, op onaantrekkelijke tijden - het minder aantrekkelijk gemaakt kan worden om nog naar het centrum te lopen.