Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Containerhaven Budel-Dorplein wil uitbreiden

BUDEL-DORPLEIN/WEERT - Transporteur GVT uit Tilburg wil zijn containerhaven in Budel-Dorplein uitbreiden op Weerter grondgebied.

Het Tilburgse bedrijf heeft medewerking gevraagd van de gemeente Weert voor de uitbreiding van zijn terrein aan de Zuid-Willemsvaart. De transporteur wil op het nieuwe terrein goederen (containers en bulkgoed) en grond op- en overslaan.

Volgens de huidige regels is de uitbreiding van de haven(activiteiten) echter niet mogelijk. Eerst zal de gemeenteraad van Weert toestemming moeten geven voor de nieuwe activiteiten. Nu heeft het terrein het stempeltje: agrarisch met waarden - natuur en landschapswaarden.

Het college van burgemeester en wethouders van Weert ziet de omschakeling wel zitten, omdat een goed draaiende overslaghaven nieuwe bedrijven aan kan trekken.

Cranendonck

Hoewel de uitbreiding plaatsvindt op Weerter grondgebied, ziet ook de gemeente Cranendonck de uitbreiding met genoegen tegemoet. „Ons college staat positief tegenover de ontwikkeling van de haven in Budel-Dorplein”, aldus een woordvoerster van de gemeente Cranendonck. „Het levert een flinke afname op van het aantal vrachtwagenbewegingen richting autosnelweg A2, zorgt voor extra werkgelegenheid en draagt bij aan de economische ontwikkeling in de directe omgeving.”

GVT is een grote speler in de logistieke sector. Het bedrijf heeft ruim 750 medewerkers, verdeeld over verschillende vestigingen. In de containerhaven in Budel zouden 25 mensen aan de slag gaan. De terminal ligt aan de Zuid-Willemsvaart waar binnenvaartschepen de containers lossen. De containerhaven werd in 2017 in gebruik genomen.

Opslaghal

Eerder bouwde GVT al een grote opslaghal van 10.000 vierkante meter op het grondgebied van Budel-Dorplein. Het bedrijf startte met de bouw voordat het daarvoor vergunning had gekregen. De gemeente Cranendonck legde daarop de bouw stil. Later besloot ze toch een vergunning te verlenen.

Het bedrijf kreeg ook met Rijkswaterstaat problemen, omdat niet voor alle aanpassingen aan de haven vergunning was aangevraagd. Er werd toen gedreigd met een bestuurlijke boete. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat geeft aan dat de vergunningaanvraag inmiddels in behandeling is.