Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Cranendonck worstelt met de A2-samenwerking met Heeze-Leende en Valkenswaard

CRANENDONCK / VALKENSWAARD - De raadsleden van Cranendonck worstelen met de zogenaamde ‘stip op de horizon’ voor wat betreft de toekomst van de samenwerking met Valkenswaard en Heeze-Leende. Moet er verdergaand samengewerkt worden of moeten de gemeentes fuseren?

Het voorstel om voor de zomervakantie een uitspraak van de gemeenteraad komt over de samenwerking binnen het A2-verband kan nog niet rekenen op de steun van de verschillende fracties.

Burgemeester Roland van Kessel legde deze week de adviescommissie van de raad een voorstel voor om in drie maanden een proces te doorlopen om meer helderheid te krijgen. Iedere maand moet de focus op een ander terrein liggen: in maart moet in beeld komen waar de gemeentelijke organisatie tegenaan loopt, in april staat de vraag centraal wat de verschillende kernen nodig hebben en in mei wordt stilgestaan bij wat andere gemeentes doen. Raadsleden zouden dan ook de kans krijgen om hun licht eens op te steken bij andere gemeentes die verregaand samenwerken. Het hele proces vloeit voort uit een rapport wat opgesteld is door bureau Berenschot.

Werkdruk

Een externe procesbegeleider zou de raad moeten bijstaan. Verschillende fracties werden wat overvallen door de haast en de werkdruk. ,,We zitten al bomvol, waar halen we de tijd vandaan om dit proces tot een goed einde te brengen?”, vroegen verschillende commissieleden zich af.

De commissie worstelde ook met de vraag of de burger in dit stadium niet betrokken moet worden. Volgens Carry van Rooij (Elan) staat er over een fusie met andere gemeentes niets in het raadsprogramma. ,,Om nu te praten over een fusie, druist wel tegen het raadsprogramma in”, vond hij. Karel Boonen (Cranendonck Actief) wilde weten hoe de burger bij het proces betrokken wordt. Volgens Van Kessel is dat aan de raad. Boonen pleitte voor een referendum. Jordy Drieman zit ook met de wijze waarop de burger betrokken moet worden: ,,Hoe gaan we dat aankleden? Komen er mensen op af? Hoe gaan we de inwoners erbij betrekken?”

Op 3 maart praat de raad verder over ‘de stip op de horizon’. Wellicht dat er dan meer duidelijkheid komt over het vervolg van het proces.