Het gemeentehuis van Cranendonck (archieffoto).
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Cranendonck (archieffoto). © DCI Media

Cranendonck zeer kritisch over Keyport

CRANENDONCK - Het is nog zeer onzeker of de gemeente Cranendonck de deelname aan het samenwerkingsverband Keyport gaat verlengen. De raadscommissie was hierover dinsdag uitermate kritisch.

Op 26 mei moet de gemeenteraad zich uitspreken over het voortzetten van de samenwerking binnen Keyport met de Limburgse gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Roermond en Roerdalen. Wethouder Frans Kuppens (CDSA, economie) - zelf een fervent voorstander van Keyport - zal de tussenliggende periode wellicht nog wat fracties moeten masseren om aan een meerderheid binnen de raad te komen. 

Een raadsvoorstel waarin hij vooral het belang van de samenwerking met de Limburgse gemeenten onderstreepte en een warm pleidooi in de commissievergadering hebben nog niet geleid tot bijval van de verschillende fracties. Alleen Cranendonck Actief, bij monde van Koen van Laarhoven, schaarde zich onomwonden achter voortzetting van de samenwerking. ,,Door deelname aan Keyport krijgen we als Cranendonck en ook Cranendonckse bedrijven naamsbekendheid in Limburg. Misschien slepen bedrijven daardoor wel orders binnen.”

Kansen

Hij ziet ook kansen voor de nieuwe technische opleiding Bivak: ,,Keyport zorgt wellicht voor werkgelegenheid”, vindt Van Laarhoven. Voor Carry van Rooij van Elan is het een uitgemaakte zaak dat deelname aan Keyport beëindigd kan worden: ,,Wij zien de meerwaarde niet, we zijn er altijd kritisch over geweest. Wij zien meer zitten in de Brainportregio. Keyport kost veel geld en dat geld hebben we zelf hard nodig”, vindt Van Rooij. 

Blijvende deelname aan Keyport gaat de gemeente Cranendonck in 2021 ongeveer 57.000 euro kosten. Die kosten lopen op naar 73.000 euro in 2024. Dat bedrag is voor Marie Beenackers (Pro6) ook een struikelblok. Mocht Pro6 uiteindelijk in de raad instemmen met het voorstel, dan mag dat zeker niet meer gaan kosten. ,,Dat is me een brug te ver. Er is al veel geld aan gespendeerd en dat heeft tot op heden tot onvoldoende resultaat geleid”, vindt Beenackers. Ze stelt ook dat de focus van het samenwerkingsverband vooral op Limburg gericht is: ,,Dat blijkt uit slogans als ‘Pak jij die stoel aan de gewilde Limburgse innovatietafels?’”

Ook de VVD en het CDA staan nog niet te trappelen om opnieuw geld voor de samenwerking uit te trekken. ,,We hadden gehoopt op concrete resultaten, maar die hebben we de afgelopen tijd onvoldoende gezien. Als we blijven deelnemen, moeten we ergens anders bezuinigen of de lasten verhogen. Ik weet niet of we daartoe als VVD bereid zijn”, zegt Willem Swinkels.