Volledig scherm
Aan wal werd Sinterklaas welkom geheten door burgemeester Judith Keijzers (r) en jeugdburgemeester Jip van de Loo. © Roy de Leijer

Dansend onthaal voor Sinterklaas in Oirschot en Budel

OIRSCHOT/BUDEL - Na de landelijke intocht zaterdag in Apeldoorn, begonnen Sinterklaas en zijn pieten dit weekend aan hun jaarlijkse tournee door de regio. Daarbij werden onder meer Oirschot en Budel aangedaan.

Oirschot

In Oirschot kregen de kinderen zaterdagmiddag een intocht met alles erop en eraan voorgeschoteld, inclusief stoomboot, tientallen pieten, optredens en een sfeervolle afsluiter in de Sint-Petrusbasiliek.

Pakjesboot 17 meerde kort na vier uur aan bij het Standaardplein. Opgezweept door een dj-piet zat de sfeer er bij de honderden kinderen en hun ouders meteen goed in. Aan wal werd Sinterklaas welkom geheten door burgemeester Judith Keijzers en jeugdburgemeester Jip van de Loo.

Paard mag mee naar binnen

Ook in het schemerdonker nam Sinterklaas alle tijd om de kinderen die hem kwamen begroeten een hand te geven. Voor het tijdstip is bewust gekozen, stelt Mieke van der Hamsvoort, bestuurslid van het Oirschote sinterklaascomité: ,,We willen een feeërieke intocht houden, daarom zijn we een paar jaar geleden overgestapt van de zondag naar de zaterdagnamiddag.”

Steeds meer mensen uit de regio weten de intocht te vinden. John Poppeliers, Hennie de Baart en hun dochtertje Eliza uit Hapert zijn inmiddels vaste bezoekers. ,,Onze dochter kijkt er ieder jaar naar uit. Hier is de intocht nog echt een groot kinderfeest. Het is helemaal af”, steekt Poppeliers zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. De Baart vult aan: ,,Als Sinterklaas straks naar de kerk gaat, dan mag zijn paard zelfs mee naar binnen.”

Budel

Op zondagmiddag trok Sinterklaas veel bekijks bij zijn negentigste aankomst in Budel. De feestelijke rondgang door het dorp werd, net als in Apeldoorn, afgelegd in een statige koets. Het 'Spaanse' gezelschap werd daarbij onder meer vergezeld door drumpieten en het Budelse Sint Jorisgilde. Verder was het plaatselijke brandweerkorps uitgerukt met een historisch voertuig.

Twintig extra pieten

Behalve een nieuwe Sinterklaas pakte het Budelse sinterklaascomité vanwege het jubileum uit met bijna twintig extra zwarte pieten, waaronder steltlooppieten en een breakdancepiet. "Normaal hebben wij tussen de twintig en vijfentwintig pieten, maar iedere lustrumeditie hebben we er meer", vertelt comitévoorzitter Martin Horst.

Tijdens de intocht werd Sinterklaas verschillende malen getrakteerd op een speciale jubieleumdans, die de kinderen was aangeleerd via social media, scholen en peuterspeelzalen. Op de Markt bij het Schepenhuis werd hij onthaald door een grote mensenmenigte. Op de trappen van het Rijksmonument was de officiële ontvangst door de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel, waarna het kinderfeest werd voortgezet in gemeenschapshuis De Borgh.

Volledig scherm
Op de Markt bij het Schepenhuis werd Sinterklaas onthaald door een grote mensenmenigte. © FotoMeulenhof