‘De geschiedenis van Budel zit hier letterlijk in de grond’
BUDEL - De opgravingen bij de nieuwe Jumbo-locatie in Budel trekken veel bekijks van nieuwsgierige passanten. Maar het enthousiasme en de nieuwsgierigheid zijn het grootst bij de leden van de afdeling archeologie van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck. Ze hopen er meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van het dorp.
Afgelopen week werd door medewerkers van het archeologisch opgravingsbedrijf van de Vrije Universiteit Amsterdam minutieus naar historische resten gespeurd op het voormalige borchterrein aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat in Budel. De werkzaamheden, die tot dinsdag duren, vinden plaats in verband met de plannen voor een nieuwe Jumbo-supermarkt op het terrein naast het voormalige protestantse kerkje.
In 2017 werd er al een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Nu de gebouwen op het terrein zijn gesloopt is het mogelijk om een uitgebreid archeologisch onderzoek uit te voeren.
Oude munten
Op het terrein zijn de afgelopen dagen onder meer de restanten van een oude plaggenput blootgelegd, enkele oude munten van Ferdinand van Beieren uit de zeventiende eeuw gevonden en de fundamentsresten van de twee pastorieën, waarvan de oudste uit 1812 dateert.
,,De blootgelegde stenen fundamenten ogen heel spectaculair, maar eigenlijk is het bijvangst. Ze zijn vooral heel herkenbaar voor oudere dorpsbewoners. Die herinneren zich de domineeswoning uit het begin van deze eeuw nog”, vertelt Jan Jakobi van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck. Hij volgt de werkzaamheden op de voet. Zijn hart gaat vooral sneller kloppen van de andere graafwerkzaamheden op het terrein. Daar wordt gespeurd naar de overblijfselen van een tiendschuur. Mensen betaalden daar vroeger hun belasting. Vaak gebeurde dit in natura. Zo stonden boeren een deel van de oogst af.
Archeoloog Martijn Bink verwacht sporen aan te treffen uit de late middeleeuwen, ruwweg uit de periode 1400 tot 1800. Bink: ,,We weten dat er hier in 1790 een tiendschuur was waar belasting werd opgeslagen. Over de periode daarvoor is in historische bronnen weinig bekend over Budel.”
We hebben vier grote paalsporen aangetroffen. Dat wijst op het bestaan van een groot gebouw, mogelijk van de tiendschuur
Dat maakt het terrein ‘heel interessant’, aldus Bink: ,,De geschiedenis van Budel zit hier letterlijk in de grond. We hebben vier grote paalsporen aangetroffen. Dat wijst op het bestaan van een groot gebouw, mogelijk van de tiendschuur.” Nader onderzoek moet nog uitwijzen of het daadwerkelijk gaat om een middeleeuwse variant van een belastingkantoor.
Op het terrein lag een gracht, die in jaren zestig van de vorige eeuw is gedempt. Bink: ,,Dat geeft deze locatie meteen aanzien. Sommige dorpsbewoners hebben er vroeger geschaatst.” Sporen van een versterkt stenen huis of een kasteel sluit hij zo goed als uit. ,,Of we moeten de komende dagen nog iets heel bijzonders tegenkomen.”
Wortels van Budel
Jakobi: ,,Het is de bedoeling dat de locatie van de gracht straks herkenbaar in het parkeerterrein bij de supermarkt wordt aangegeven.” Hij noemt het onderzoek sensationeel: ,,Beter dan dit krijgen we het niet. Het gaat om de wortels van Budel. De opgraving voegt een extra hoofdstuk aan de dorpsgeschiedenis toe.” Het gaat om de periode dat Budel nog onder het oude kapittelgoed van Aken viel. Jakobi: ,,Dankzij het archeologisch onderzoek komen we meer te weten over hoe het terrein vroeger is gebruikt. In het eindrapport staan straks alle vondsten vermeld. Pas dan kunnen er echt conclusies worden getrokken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Petitie voor behoud school in Budel-Dorplein
BUDEL-DORPLEIN - Een groep ouders in Budel-Dorplein is een online petitie gestart voor behoud van de basisschool in hun dorp. Die werd afgelopen weekend al meteen door 139 personen ondertekend. -
Aanwonenden zijn verkeersoverlast op Dorpleinse verkeersader beu en pleiten voor maatregelen
BUDEL-DORPLEIN - De overlast van het verkeer op de Stationsweg en Hoofdstraat in Budel-Dorplein is veel aanwonenden al jarenlang een doorn in het oog. Om deze verkeersader, die dwars door het dorp loopt, veiliger te maken, pleiten ze voor verkeersmaatregelen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Jonge talenten en oudgedienden zorgen voor vermakelijke bonte avond in Budel-Schoot
BUDEL-SCHOOT - Het tempo zat er donderdag goed in bij de eerste van twee bonte avonden van carnavalsvereniging De Toeters uit Budel-Schoot. Een mix van jonge talenten en oudgedienden wist het publiek in gemeenschapshuis De Reinder te vermaken van de eerste tot de laatste minuut. -
PREMIUM
Rechtbank in zaak Budelse vrouw (26): ‘Ongeluk met 170 per uur niet per se dodelijk’
BUDEL - Dat een auto-ongeluk bij een snelheid van 170 kilometer per uur heel slecht kan aflopen, staat vast en weet iedereen. Maar daarmee is nog niet gezegd dat er absoluut zeker doden bij zullen vallen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Somerenseweg Heeze dit voorjaar op de schop; inzamelingsactie IVN voor extra paddentunnel
HEEZE - IVN Heeze-Leende gaat via een inzamelingsactie geld ophalen voor de aanleg van een of meerdere amfibietunnels in de Somerenseweg tussen Heeze en Someren. Die goten kosten 30.000 euro per stuk.