Volledig scherm
De spelersgroep van 'Waar is mijn kamer?’ van de Heezer Komedie © Roy de Leijer

De Heezer Komedie acteert voor haar leven

HEEZE - Toneelvereniging De Heezer Komedie is dringend op zoek naar nieuwe aanwas. Komt die er niet, dan staat de vereniging in maart misschien wel voor het laatst op de planken.

De Heezer Komedie vierde in 2019 het veertigjarig bestaan, maar van feestvreugde is op dit moment allerminst sprake. De toneelvereniging telt nog maar vijftien leden, onder wie de spelers én ondersteunende leden. Door de krappe bezetting wordt het steeds moeilijker een productie te brengen. ,,Afgelopen maandag tijdens de ledenvergadering hebben we daarom besloten te starten met een nieuwe ledenwervingscampagne. Eén van de activiteiten waaraan we denken, is het houden van workshops. Als we geen nieuwe leden vinden, dan betekent dit waarschijnlijk het einde van de vereniging”, zegt lid Yvonne Cuijten. Van de spelende leden is iedereen inmiddels de vijftig gepasseerd. De toneelclub is daarom vooral op zoek naar dertigers en veertigers. Over publieke belangstelling heeft de vereniging niet te klagen. ,,We spelen altijd voor een volle zaal”, aldus Cuijten.

Onverwachte omstandigheden

Het zit de vereniging sowieso niet mee. Door onverwachte omstandigheden moest het gezelschap in een laat stadium van de voorbereiding op het nieuwe zaalstuk op zoek naar een nieuwe regisseur. Die werd gevonden in André Verhees uit Leende. Hij zat ruim dertig jaar geleden ook al twee keer in de regiestoel in Heeze. Met zes acteurs speelt de vereniging in maart de voorstelling Waar is mijn kamer? Voor een dergelijke bezetting liggen de stukken echter niet voor het oprapen. Cuijten: ,,Na het lezen van dertig boekjes bleven drie stukken over, maar ook hier zat weinig bruikbaars tussen.” 

Blijspel

De nieuwe productie is daarom een bewerking van het blijspel André bedoelt het niet zo kwaad. Verhees heeft het stuk op maat gemaakt. Verhaallijn, titel, personages en dialogen zijn omgezet naar een tragikomedie. Centraal staat het verhaal van vier bejaarde dames, die door een renovatie van het verzorgingshuis waarin zij wonen noodgedwongen een kamer met elkaar moeten delen. Cuijten kijkt uit naar de voorstellingen: ,,We zijn allemaal heel gemotiveerd er iets van te maken.” Verhees heeft alle vertrouwen dat het goed komt: ,,Het zijn allemaal talentvolle spelers.”

Hij is van mening dat er meer dan voldoende acteerpotentieel in Heeze aanwezig is: ,,Kijk alleen maar eens naar de Brabantsedag.” ,,Maar ook daarbuiten moeten er mensen zijn die het leuk vinden om toneel te spelen”, stelt Cuijten.

De uitvoeringen vinden plaats op 18, 19 en 20 maart. Kaartjes kosten 9 euro en zijn verkrijgbaar bij dorpshuis ’t Perron (Schoolstraat 48) of bij Yvonne Cuijten, tel. 06-13411424.