Parttime boeren Jordy Smits en Bram Verhoeven.
Volledig scherm
Parttime boeren Jordy Smits en Bram Verhoeven. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

De Herenboerderij in Soerendonk is van start

SOERENDONK - Het was niet de feestelijke start die de initiatiefnemers voor ogen hadden, maar toch is de eerste spade voor Herenboerderij De Groote Heide inmiddels de grond in.

Door de coronacrisis ging de geplande feestelijke opening van de Herenboerderij op zaterdag 21 maart niet door. De eerste algemene ledenvergadering werd om dezelfde reden afgeblazen. ,,Om toch dit voorjaar te kunnen starten op landgoed De Baronie van Cranendonck hebben we de vergaderstukken via e-mail met onze leden gedeeld. Daarnaast is er een enquête rondgestuurd. Vervolgens heeft er een digitale stemming over de voorstellen plaatsgevonden”, zegt Sanne van der Zanden van het herenboereninitiatief.

De coöperatie telt inmiddels bijna 140 leden. Voor de productie van groenten, fruit, eieren en rund-, varkens- en kippenvlees pacht Herenboeren De Groote Heide landbouwgronden rond Kasteeltje Cranendonck in Soerendonk. De opbrengst van het land wordt verdeeld onder de deelnemende gezinnen. 

Limousin

De eerste activiteiten zijn vorige week gestart. Voor het rundvlees werkt de coöperatie samen met een Soerendonkse houder van Limousin-koeien. Van der Zanden verwacht dat de eerste eieren in april kunnen worden verdeeld. ,,Vanaf mei is er vlees en in juni worden de eerste groenten geoogst. De start verloopt zoals gepland, alleen blijft het community-gevoel door de coronacrisis een beetje achterwege.” Het virus heeft ook gevolgen voor de uitgifte van de producten. ,,Die wordt waarschijnlijk gespreid.”

Parttime-boeren Jordy Smits en Bram Verhoeven krijgen de dagelijkse leiding over de herenboerderij. Beide boeren volgen hiervoor een opleiding bij Herenboeren Nederland. Er wacht hen de komende weken en maanden een uitdagende klus. Verhoeven: ,,Het voedsel wordt op een natuurlijke manier geproduceerd. Voordat de eerste plantjes de grond in kunnen wordt de grond gezonder gemaakt met mest en compost. Daarnaast hebben we ook materiaal nodig, zoals een tractor. Verder moet onze schuur flink onder handen worden genomen.”

Noorwegen

Voor Verhoeven is het een thuiswedstrijd. De Soerendonker woont op het landgoed. De kersverse boer volgde de groenschool, maar ging uiteindelijk aan de slag als ergo- en arbeidsfysiotherapeut. Dit combineert hij nu met een parttimebaan als boer. Voor Smits, van huis uit beeldhouwer, kent het boerenbestaan weinig geheimen. De Leendenaar woonde jarenlang in Noorwegen, waar hij een klein boerenbedrijf runde.

Een nieuwe datum voor de officiële opening is er nog niet. Van der Zanden: ,,Het heeft niet veel zin om ver vooruit te plannen.”