Margraten op 26 mei 2019: Memorial Day in Margraten  waar onder meer Stef Blok, Theo Bovens en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra bij aanwezig waren.
Volledig scherm
Margraten op 26 mei 2019: Memorial Day in Margraten waar onder meer Stef Blok, Theo Bovens en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra bij aanwezig waren. © Harry Heuts

Documentaire over begraafplaats Margraten

BUDEL-SCHOOT/BOEKEL - De debuutfilm ‘Some Will Never Return’ van Eric Peeters uit Budel-Schoot en Twan van Asseldonk uit Boekel is zondag te zien op NPO1.

De kersverse documentairemakers maakten een film over de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Het oorlogskerkhof in het gelijknamige Limburgse dorp is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland en de grootste in Europa. Alle ruim achtduizend graven zijn geadopteerd. Er is zelfs een wachtlijst voor adoptanten. Dit fenomeen inspireerde Peeters en Van Asseldonk tot het maken van de documentaire. Some Will Never Return wordt uitgezonden door omroep WNL. ,,NPO1 is natuurlijk het absolute hoofdpodium. We hebben hier maandenlang voor gelobbyd. Het is mooi als het dan lukt”, zegt Peeters.

De film, die in maart te zien was op de Limburgse regionale omroep L1, is in het Engels vertaald. Van Asseldonk: ,,Veel Amerikanen zijn bekend met Margraten. We hopen dat de documentaire in de Verenigde Staten op scholen vertoond gaat worden.”

De eerste reacties zijn positief. Van Asseldonk: ,,Mensen die de film hebben gezien zijn geraakt door de dankbaarheid en betrokkenheid in Nederland.” Hij vermoedt dat Memorial Day heeft bijgedragen aan de interesse van WNL.

De NOS doet zondagmiddag live verslag van de herdenkingsceremonie in Margraten. Eerder op de ochtend, vanaf 11.10 uur, is Some Will Never Return te zien op NPO1.