Volledig scherm
Het eerste en tweede elftal van de Leender voetbalvereniging DOSL in 1936. © Ton Spoelder

‘Dynamisch’ DOSL bestaat 90 jaar, feest in Leende

LEENDE - Begonnen op een stuk hei tussen Leende en Maarheeze, voetbalt DOSL nu op een sportpark met eigen tribune en zonne-energie. Voetbalvereniging DOSL in Leende viert 30 mei tot en met 2 juni het negentigjarig jubileum.

‘Respect, voetbalplezier en een fijne plek om te zijn. Natuurlijk willen we presteren en het beste eruit halen, maar vooral ook lekker voetballen. Een dynamische club, waar altijd wel iets gebeurt. In positieve zin.” Zo omschrijft voorzitter Alex van Balen ‘zijn’ club DOSL.

De vereniging telt 600 actieve leden en speelt daarmee een belangrijke rol in het gemeenschapsleven van het ruim 4300 inwoners tellende dorp. ,,Als je bovendien kijkt hoeveel ouders, verdere familie en kennissen nog dingen voor onze club doen, dan is zeker wel een kwart van Leende erbij betrokken. We hebben daarmee een belangrijke plek in de gemeenschap. Daarin moeten we ook onze verantwoordelijkheid nemen. Saamhorigheid, die we op een positieve, respectvolle manier uitdragen”, aldus Van Balen.

Hij noemt als voorbeeld de fietsdriedaagse die begin augustus voor het eerst in Leende gehouden zal worden. ,,Het is een initiatief van DOSL. Er zullen honderden fietsers uit de regio meedoen. De opbrengsten gaan naar onze jeugdvoetballers.”

De enthousiaste voorzitter is haast niet te stuiten in zijn opsomming van voorbeelden waaruit de betrokkenheid van de clubleden blijkt. ,,De driejaarlijkse DOSL-veiling, onze zelf ontworpen en gebouwde tribune vorig jaar. Hetzelfde geldt voor onze kleedlokalen en de kantine, allemaal zelf gemaakt.”

Damesvoetbal

Een groot verschil met het kale veld achter Café Marietje aan de Broekakkers, waar op 1 juni 1929 officieel de geschiedenis van DOSL begint. Eigenlijk wordt er al bijna honderd jaar in Leende gevoetbald. In 1920 ging de bal het eerst rollen bij voorganger de Leendse Voetbal Vereniging (LVV) op de hei ergens tussen Leende en buurdorp Maarheeze. Van Balen richt zijn blik liever op de toekomst. De echte groei ziet hij de komende jaren vooral in het damesvoetbal. ,,Vorig jaar zijn we een samenwerking met RKSV Heeze begonnen om de dames bij elkaar te voegen. Samen hebben we een goede overlap en continuïteit, zodat ze kunnen blijven voetballen. Daar ben ik ook wel trots op.”

Donderdag 30 mei start het jubileumfeest, dat zondag 2 juni eindigt met een receptie en tentoonstelling.  Zie website voor het volledige programma