Volledig scherm
Het nieuwe onderkomen van het gilde St. Agatha naast de oprijlaan van Kasteel Heeze . © FotoMeulenhof

Eindelijk akkoord over nieuwe locatie van gilde in Heeze

HEEZE - Gilde St. Agatha in Heeze verhuist naar achterterrein Kapelstraat. Tevreden gezichten bij het St. Agathagilde en de gemeenteraad van Heeze-Leende over de uiteindelijke nieuwe locatie van het gilde op het achterterrein aan de Kapelstraat. Aanwonenden dienden dit keer geen bezwaren in.

,,Wij zijn er positief over, zonder enig rafelrandje", reageerde bestuurslid Robert Heesakkers van het St. Agathagilde. De gemeenteraad stelde afgelopen maandag unaniem het bestemmingsplan vast voor het plaatsen van de schutsbomen achter De Wijnhoeve, op het terrein dat wagenbouwersgroep Hopeloos voor de Brabantsedag blijft gebruiken.

Daarmee lijkt een einde gekomen aan de jarenlange zoektocht van het gilde naar een definitieve locatie. St. Agatha zit al geruime tijd op een tijdelijke plek in het buitengebied, aan de Zegge.

Het verenigingsgebouw van het gilde verhuist naar de oude veldschuur naast de oprijlaan van Kasteel Heeze. In de oorspronkelijke plannen van gemeentebestuur en gilde zouden hier ook de metershoge schutsbomen komen te staan, op korte afstand van enkele woningen aan de Boschlaan. Daar werden echter begin vorig jaar stevige bezwaren door omwonenden tegen ingediend. Behalve dat ze de hoge palen met kogelvangers een aantasting voor de omgeving vonden, vreesden ze ook geluidsoverlast en onveiligheid.

Het leidde tot de alternatieve plek achter De Wijnhoeve. Deze ligt verder van de aangrenzende bebouwing en is ook minder zichtbaar dan de oorspronkelijke schietlocatie bij de Boschlaan.

Volgens wethouder Toon Bosmans (PvdA) is het overlegtraject met de direct belanghebbenden doorlopen. Omwonenden zijn schriftelijk geïnformeerd en konden voor aanvullende gegevens ook terecht op het gemeentehuis. Daar heeft niemand gebruik van gemaakt. Ook kwamen er geen reacties binnen op het ontwerpbestemmingsplan over de nieuwe locatie.

De oude veldschuur, waar het gildehuis ondergebracht wordt, ligt tussen de oprijlaan van het kasteel en de Boschlaan. Het gebouw is eigendom van Stichting Kasteel Heeze. Gilde St. Agatha gaat die accommodatie opknappen en delen met Kunstkring Eymerick, die nu nog in de voormalige brandweerkazerne bij het gemeentehuis zetelt. Bosmans: ,,Op dit moment loopt het laatste overleg met het kasteel. Het ziet er naar uit dat het binnenkort rond is."