Er rollen toch nog carnavalswagens uit de Leendse bouwschuren
LEENDE- In veel carnavalsschuren en bouwhallen overheerste de afgelopen twee jaar de stilte. Ook in Leende. Daar kwam zaterdag verandering in toen op verschillende plekken in het dorp werd gebouwd aan carnavalswagens, maar dan wel een beetje anders.
Roy de LeijerBron:ED
De Leendse carnavalsvereniging De Lindse Bloas zette onlangs definitief een streep door de grote optocht. Als alternatief wordt er een zeepkistenrace gehouden. De deelnemende teams mochten zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur klussen aan hun mini-praalwagens.
Het valt toch een beetje tegen
Bart van Weert, zeepkistbouwer voor carnavalsvereniging De Lolmakers
Carnavalsvereniging De Lolmakers had al wat voorwerk gedaan. Maar om de via Marktplaats aangeschafte carrosserie (de ombouw van een autobed) passend te krijgen op het van skelters gemaakte onderstel, moest er nog flink wat werk worden verzet. ,,Het valt toch een beetje tegen”, lacht Bart van Weert. Achter hem begint het geraamte van de nieuwe, grote carnavalswagen al aardig vorm te krijgen.
Carnavalsbeleving ontbreekt
Van Weert: ,,We zijn dit seizoen ingegaan met het idee dat de optocht door zou gaan, maar het liep anders. Op dit moment bouwen we één avond in de week. Het loopt nog niet echt storm, doordat de druk en carnavalsbeleving ontbreken.”
De vereniging richt haar vizier nu op volgend jaar. Van Weert: ,,We moeten een volwaardig optochtenprogramma kunnen draaien. Financieel komen wij er anders niet aan uit. Ook willen we niet twee seizoenen met dezelfde wagen aan optochten deelnemen.” Hij verwacht niet dat de vereniging door het al verzette werk volgend jaar een rustige bouwperiode tegemoet zal gaan. ,,We verzinnen er dan gewoon wat bij.”
Ook bij buurtschap Oostrik, een van de zeven andere deelnemers, werd naar hartenlust geknutseld. Een delegatie van het vaste bouwteam maakte een knalroze ‘Flodderwagen’. ,,Normaal gesproken beginnen we in januari voor carnaval te bouwen”, vertelt Tiny Smulders.
Ook hij is blij met het optochtalternatief. Het bouwen en deelnemen aan de Leendse optocht zorgt voor veel binding en gezelligheid, aldus de Leendenaar: ,,Veel bewoners kijken er ieder jaar naar uit. Met de optocht lopen normaal gesproken vijftig tot zestig personen mee.”
Onze grootste zorg is dat er veel oudere groepen gaan stoppen
Jan-Willem Reiling, voorzitter Lindse Blaos
De Lindse Blaos houdt de zeepkistenparade onder meer om de optochtdeelnemers te prikkelen. “Onze grootste zorg is dat er veel oudere groepen gaan stoppen. We hopen dat ze een paar jaar langer doorgaan, zodat de overgang naar de jeugd goed verloopt”, zegt voorzitter Jan-Willem Reiling.
De race vindt op zaterdag 19 februari vooralsnog plaats zonder publiek, maar waarschijnlijk gaat het carnavalsprogramma op de schop na de komende coronaversoepelingen. Reiling: ,,Wij hadden veel tijd en energie in een online programma gestoken, maar nu moeten we alles opnieuw omgooien. Dat wordt nog een heel gepuzzel.”