Even met je gedachte ‘struikelen’ over steen oorlogsslachtoffer
HEEZE-LEENDE - In de Tweede Wereldoorlog werden ze gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland. Ze kwamen nooit meer terug. Maar Theo Serraris, Henk van Rossum, Harry Weijers en Antoon van Lierop zijn nooit vergeten. Bij hun vroegere woningen in Heeze, Leende en Sterksel zijn struikelstenen gelegd.
Theo Serraris werd op 6 juli 1944 door de Duitsers opgepakt. Hij was op dat moment de burgemeester van Heeze en weigerde, net als veel van zijn collega’s in de regio, inwoners aan te wijzen om voor de Duitse bezetter te werken. Serraris komt terecht in concentratiekamp Bergen-Belsen.
De gevangenen staan er bloot aan allerlei mishandelingen en worden gedwongen extreem zwaar werk te verrichten. Veel van hen overlijden. Ook voor Theo Serraris worden de ontberingen in het kamp uiteindelijk te veel. Hij overlijdt op 10 maart 1945 op 36-jarige leeftijd. De struikelsteen van Serraris ligt aan de Kapelstraat in het centrum van Heeze.
Bevrijding net te laat
Toen de verzetsgroep op 14 mei 1944 werd verraden, werd op dezelfde dag een inval gedaan in de boerderij van de familie Van Rossum in het Peelven in Sterksel. Henk van Rossum woont op dat moment in Geldrop. Maar hij moet zich melden, anders wordt zijn vader gearresteerd.
Henk meldt zich bij de Duitsers en wordt vervolgens op transport gesteld naar Dachau in Duitsland. Waarschijnlijk is hij later in Bergen-Belsen terechtgekomen. Dat kamp wordt op 15 april 1945 bevrijd. Maar als gevolg van de ontberingen, uitputting en ziekte bezwijken daarna nog eens 14.000 ex-gevangenen in het kamp.
Henks overlijdensdatum is vastgesteld op 31 mei 1945. Hij behoort dan ook tot deze groep slachtoffers. Henk is 23 jaar geworden. In 2016 is voor hem in de wijk Kloostervelden in Sterksel een gedenkteken geplaatst. De struikelsteen ligt bij Peelven 9 in Sterksel waar hij heeft gewoond.
Aan lot overgelaten
Antoon van Lierop wordt geboren op 15 maart 1923 in Heeze, waar hij werkt als bandwever. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar vermoedelijk weigert Antonius hieraan gehoor te geven. Hij wordt op 20 juni 1944 gearresteerd.
Vanuit kamp Amersfoort wordt hij in september 1944 naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd. Van daaruit wordt hij doorgezonden naar andere kampen waar hij als dwangarbeider wordt ingezet.
Zo komt hij ook in het Duitse Bad Sassendorf bij Soest terecht waar hij moet meehelpen het gebombardeerde station te herstellen. De meeste dwangarbeiders worden op 4 en 5 april geëvacueerd. De zeer ernstig zieken blijven achter en worden aan hun lot overgelaten. Een van hen is Antoon. Hij bezwijkt op 6 april 1945 aan de ontberingen. Hij is dan pas 22 jaar. De steen van Van Lierop ligt aan de Emmerikstraat in Heeze.
Ook Harrie Weijers wordt maar 22 jaar
Harrie Weijers werd op 14 december 1922 geboren en overleed op 30 januari 1945 in kamp Neuengamme. Weijers werd in mei 1944 opgepakt. Hij was ondergedoken om aan de tewerkstelling te ontkomen. Zijn verblijfplaats werd waarschijnlijk verraden.
Hij zat korte tijd vast in Eindhoven en vervolgens tot september in kamp Amersfoort. Tijdens zijn verblijf in Amersfoort onderhield de familie nog verschillende malen contact met hem. In september 1944 werd de Leendenaar op transport gesteld naar Neuengamme bij Hamburg. Hij stierf er op 22-jarige leeftijd. Weijers’ struikelsteen ligt aan de Boschhoven in Leende.
Al 90.000 Stolersteine gelegd
Het initiatief komt van Lionsclub Kempenland. Bij de presentatie van de struikelstenen, vorige week in het gemeentehuis in Heeze waren ook nabestaanden van de vier aanwezig.
Het leggen van struikelstenen ofwel Stolpersteine is een grootschalig kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen liggen inmiddels in meer dan twintig Europese landen. Het zijn er al ruim 90.000. Ook in andere gemeenten in onze regio liggen Stolpersteine.
,,Met struikelstenen wordt niet bedoeld dat je echt over de stenen valt, maar dat je met je gedachte even blijft hangen bij de naam op de steen. Dat je even bij de persoon op de steen stilstaat. Zo worden ze niet vergeten", aldus Roland Verbrugge van de Lionsclub.
Struikelstenen, elk jaar in één gemeente. Hierna is Bladel aan de beurt
In Heeze-Leende zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan vier personen omgekomen door oorlogsgeweld. Volgens Verbrugge is voor de struikelstenen een selectie gemaakt op basis van de criteria van de kunstenaar. Voor de vier gebroeders De Koning, die wel aan de criteria voldoen, zijn geen stenen gelegd omdat voor hen al eerder een monument is geplaatst.
De Lionsclub wil nu in meer gemeenten in hun servicegebied struikelstenen leggen. ,,Elk jaar in één gemeente. Hierna is Bladel aan de beurt", aldus Verbrugge.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wolf doodde afgelopen maand vijf schapen in Lierop en Maarheeze, maar november was ‘dodelijker’
MAARHEZE/LIEROP - Wolven doodden in december vijf schapen van Brabantse veehouders. Dat blijkt uit cijfers die het wolvenmeldpunt Bij12 maandag naar buiten heeft gebracht. De roofdieren sloegen twee keer toe in Maarheeze en één keer in Lierop. -
Budel op de hak genomen bij bonte avond De Muuzevangers
MAARHEEZE - Gebeurtenissen die het dorp bezig houden, de lokale politiek en de relatie tot Budel waren de belangrijkste ingrediënten voor de hoogtepunten van de bonte avond van CV De Muuzevangers. -
Vraag & Aanbod: lezer Marie-José zoekt nieuw baasje voor haar twee katten en popkoor kan mannen gebruiken
Al jaren op zoek naar dat ene speciale kopje? Of wil u graag van uw oude stoeptegels af? Kan jullie nieuwe rockband muzikanten gebruiken? Of heeft u iets verloren of juist gevonden? In de rubriek Vraag&Aanbod van het ED helpen lezers elkaar!Cranendonck, Deurne, Son en Breugel, Helmond, Someren, Bladel, Oirschot, Gemert-Bakel, Eersel, Bergeijk, Laarbeek, Best, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Veldhoven, Asten, Waalre, Reusel-De Mierden, Nuenen, Eindhoven, Valkenswaard -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUM
Bouwplan van negen ‘dure’ appartementen in centrum Heeze wankelt
HEEZE - Van Stiphout Projectontwikkeling wil al een tijdje negen appartementen bouwen aan de Kapelstraat 1 en 3 in het centrum van Heeze. Maar daar moeten minimaal drie ‘betaalbare’ appartementen bijzitten, vindt het college van B en W nu. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM1
Het gaat niet goed met onze kinderopvang: is jaloers kijken naar Zweden terecht?
De kinderopvang wankelt onder personeelstekorten en wachtlijsten. Het kabinet wil die voorziening in 2025 veel goedkoper maken om meer vrouwen de arbeidsmarkt op te krijgen, net als in Zweden. Gaat dat werken?