Volledig scherm
John Wolbers achter het stuur van de Ferrari F12 © curator

Ferrari John Wolbers levert schuldeisers niks op

DEN BOSCH - De rode Ferrari F12 Berlinetta waar fraudeur John Wolbers tot zijn arrestatie in oktober in rondreed gaat zijn schuldeisers niks opleveren. De opvallende bolide was voor een groot deel gekocht op afbetaling en de overwaarde is door oplopende kosten verdampt. 

Curator Ruud Dekker heeft dat vrijdag gezegd na afloop van een kort geding waarin een dochterbedrijf van Ferrari de auto opeiste. De Duitse leasemaatschappij van Ferrari meent dat de curator de  van 2,4 ton in november van het vorig jaar onrechtmatig heeft laten wegslepen bij de garage waar hij voor reparatie was aangeboden. Het bedrijf claimt het eigendom en wil met de rechtszaak voorkomen dat de curator de Ferrari F12 gaat veilen. 

Gijzelen

De rode Ferrari werd in oktober niet aangetroffen toen John Wolbers werd gearresteerd. Het was opgevallen dat de voormalig Heezenaar ondanks zijn persoonlijke faillissement een luxueus bestaan leidde. De politie verdenkt hem daarom van faillissementsfraude en witwassen. 

Dat de Ferrari bij een Duitse garage was aangeboden voor een reparatie wilde Wolbers pas zeggen nadat curator Ruud Dekker dreigde om zijn toenmalige vriendin te gijzelen. Onder druk gaf Wolbers toestemming om de peperdure auto op te halen bij de garage. 

De leasemaatschappij zegt echter dat Wolbers over de auto helemaal niks te zeggen heeft. Het leasecontract was afgesloten met een Duits bedrijf waar Wolbers niet bij betrokken is, aldus advocaat Frank Laagland. 

Kenteken

De curator betwist dat. Volgens hem trok Wolbers achter de schermen aan de touwtjes en werd de Ferrari vanuit Dubai door hem betaald. Extra bewijs is het opvallende persoonlijke tintje: het Duitse kenteken AC JR 574. JR staat voor John van Roosmalen, de achternaam van zijn moeder die hij tegenwoordig gebruikt. 574 verwijst naar zijn geboortemaand: mei 1974. 

Over een veiling of onderhandse verkoop, een verdeling van de kosten en de opbrengsten werden de curator en leasemaatschappij het vrijdag niet eens. De rechter in Den Bosch doet over twee weken uitspraak. 

Buitenland

Toenmalig Heezenaar John Wolbers werd in 2008 persoonlijk failliet verklaard na zijn arrestatie voor miljoenenzwendel bij het Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life. Easy Life dupeerde in totaal vijfhonderd beleggers die 42 miljoen euro investeerden. Hun geld werd amper belegd. Wolbers kreeg 3,5 jaar celstraf voor verduistering en deelname aan een criminele organisatie. 

Eind vorig jaar zat Wolbers weer twee maanden vast. Hij bekende dat hij stiekem riant geld bijverdiende. Voor zover bekend verblijft hij sinds zijn vrijlating in het buitenland.