Volledig scherm
Dreigend onheil © iStock/Thinkstock

Financiële zwartkijkers zijn een zegen. Ook in Heeze-Leende

AnalyseHEEZE-LEENDE - Heeze-Leende staat er financieel goed voor. Dat vindt de wethouder die gaat over het geld. En dat blijkt ook uit onafhankelijke berekeningen. Maar oppositiepartij ABHL houdt grote zorg. 

Volledig scherm
Harrie Scheepers

Fractievoorzitter Harrie Scheepers van oppositiepartij Algemeen Belang Heeze-Leende profileert zich vaak als het financieel geweten van de gemeenteraad. Ook deze week bij het vaststellen van de begroting was dat het geval. 

Waar bij de meeste partijen sprake is van grote tevredenheid over het gemeentelijke huishoudboekje zegt Harrie Scheepers: ,,Maar we bouwen wel een enorme schuld op". Waar er vanuit het college op gewezen wordt dat  Heeze-Leende met 3,7 miljoen 'mogelijke risico's’  en een weerstandsreserve van 8,6 miljoen euro (op een begroting van 36 miljoen) in de categorie ‘uitstekend’ zit, zegt Harrie Scheepers dat ‘we financieel gezien uit de bocht dreigen te vliegen'. 

Slecht nieuws

In tijden van voorspoed is het niet prettig luisteren naar de verspreiders van slecht nieuws. En dus worden de onheilsprofeten als  Harrie Scheepers in de raad van Heeze-Leende niet bepaald omarmd. Hoe goed onderbouwd zijn beweringen ook zijn. Want met de berekening van Scheepers dat de gemeente de komende jaren een schuld opbouwt van 27 miljoen euro lijkt niks mis. En zijn constatering dat in dat bedrag nog geeneens rekening gehouden is met grote investeringen als die voor de nieuwe verbinding richting A2 bij Leende, is door niemand tegengesproken. 

Punt is alleen dat niemand deskundig genoeg is om het hele plaatje te overzien. En dat het dan -zeker in economisch gouden tijden- comfortabeler is om de optimistische kijk te omarmen van een door deskundige ambtenaren gesouffleerde wethouder. 

Volledig scherm
© Teun Kweekel

Maar punt is ook dat juist in tijden van voorspoed moet worden nagedacht over die andere tijden, die er zeker ook komen. Het dak van het huis moet gerepareerd worden als het mooi weer is, wordt dan gezegd. 

Begrip

In eerste instantie reageerde niemand van de andere 6 partijen op de financiële zorgen van Harrie Scheepers, terwijl hij daar toch nadrukkelijk om vroeg. In tweede instantie varieerden de oneliners van ’begrip voor de alertheid’ (Frans Maas voor Oud en Jong/GroenLinks) tot ‘wij hebben er alle vertrouwen in’ (CDA).  Niemand ging inhoudelijk in op het betoog van Scheepers. 

Randweg

Harrie Scheepers leek er niet van op te kijken. Na de laatste hamerslag wendde hij de wielen van zijn rolstoel richting pers aan het tafeltje schuin achter hem. Daar legde hij zijn berekeningen neer, en hij gaf nog een snelle mondelinge toelichting. ,,Al zouden ze maar vast wat meer reserveren voor die randweg”, verzuchtte hij. 

Onheilsprofeten zijn niet altijd populair. Toch mag Heeze-Leende zich gelukkig prijzen er een in huis te hebben. Het huis kan er alleen maar beter en veiliger van worden.