Volledig scherm
Fouragehandel Verhoeven in Soerendonk © FotoMeulenhof

Fouragehandel Verhoeven in Soerendonk vecht dwangsommen aan

SOERENDONK - In totaal zeven dwangsommen van om en nabij de 50.000 euro vecht fouragehandel Verhoeven uit Soerendonk aan bij de rechtbank in Den Bosch. De ondernemer geeft toe dat het lang heeft geduurd voordat alle misstanden op zijn bedrijf opgelost waren, maar vindt dat de gemeente Cranendonck daar ook een rol in speelt.

Illegale bouwwerken, overschrijding van de geluidsnormen en een niet vergunde inrit naar het bedrijf. Precies een jaar geleden dwong Fouragehandel Verhoeven bij de rechtbank af dat hij meer tijd had om die misstanden aan te pakken. Verhoeven kreeg tot 1 maart 2019 maar de gemeente Cranendonck constateerde tijdens vele controles daarna telkens dezelfde overtredingen. In totaal heeft de gemeente tienduizenden euro's aan dwangsommen opgelegd. 

Volgens Verhoeven is de gemeente wel erg rechtlijnig geweest en zijn sommige dwangsommen onevenredig en absoluut onnodig. ,,We zijn vanaf het begin druk bezig geweest met het op orde krijgen van alles, en zijn daarbij intensief in gesprek gebleven met de gemeente”, aldus Verhoeven. Volgens zijn advocaat is er ook een plan van aanpak opgesteld waarin ook de aanvraag van een nieuwe vergunning is opgenomen. ,,De gemeente was volledig op de hoogte en wist dat er aanvraag zou worden gedaan. Toch zijn ze telkens opnieuw komen controleren.”

Alles is precies zoals de gemeente wil

Verhoeven verwijt de gemeente een  ‘extreem formalistische aanpak’. ,,Inmiddels is alles precies zoals de gemeente wil en toch willen ze 50.000 euro aan dwangsommen innen.”  

De gemeente Cranendonck vindt dat niet meer dan logisch: ,,Wij horen telkens dat de gemeente moeilijk doet maar de ondernemer wist een jaar geleden al waar hij aan moest voldoen. Niemand heeft in de tussentijd aan de bel getrokken of aangegeven dat meer tijd nodig was.” De hoogte van de dwangsommen werd per overtreding zelfs verhoogd omdat het anders te weinig prikkel zou zijn, gaf de gemeente Cranendonck toe. 

Verhoeven vond dat het allemaal veel weg had van het pesten van een kleine ondernemer. ,,We zijn geen beursgenoteerde multinational die dit soort bedragen kan betalen. We hebben er alles aan gedaan om het zo snel mogelijk op te lossen. “

Volgens de rechter heeft Verhoeven de situatie wel aan zichzelf te danken door zich niet aan de regels te houden. Over minimaal zes weken volgt een uitspraak.