Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © StockPZC

Geen extra geld naar samenwerking Cranendonck, Valkenswaard en Heeze-Leende

De gemeenteraad van Cranendonck vindt unaniem dat er voorlopig geen extra geld gaat naar de GRSA2, het samenwerkingsverband met Valkenswaard en Heeze-Leende.

Dat het bestuur van de GRSA2 een begroting heeft opgesteld die de gemeente Cranendonck jaarlijks ruim 3 ton meer gaat kosten, gaat de voltallige gemeenteraad - voorlopig - te ver.

Het bestuur van de GRSA2 meende een rapport, opgesteld door bureau Berenschot, te kunnen aangrijpen om extra geld van de deelnemende gemeenten te vragen. En dat gaat voor de raadsleden net even te snel. ,,Eerst moeten de gemeenteraden van de drie gemeenten het rapport eens goed bespreken. Pas daarna kijken we wel of er extra geld bij moet en zo ja, hoeveel", verwoordt Karel Boonen (Cranendonck Actief) de mening van de voltallige raad.

Een amendement van die strekking is door alle partijen ondertekend. Het samenwerkingsverband is in het leven geroepen om uiteindelijk minder geld te hoeven uitgeven. Berenschot meent dat de drie gemeenten al een heel eind zijn en kijkt ook alvast naar de toekomst, waarbij wellicht ooit overgegaan kan worden tot een samenvoeging van de drie gemeenten.

Het rapport wordt pas in september door de gemeenteraad besproken. Pas daarna bepaalt de raad of en hoeveel extra geld men over heeft. Het samenwerkingsverband staat nu al voor ruim 4,5 miljoen euro op de Cranendonckse begroting. De financiële situatie van Cranendonck is door tekorten op de Jeugdzorg bepaald niet rooskleurig. ,,Daarom moeten we alle uitgaven kritisch tegen het licht houden", vindt Willem Swinkels (VVD). Martien Beliën van Elan vindt dat er best bezuinigd mag worden op het samenwerkingsverband. ,,We moeten zelf bezuinigen, dan moet de GRSA2 dat ook." Eerder heeft de gemeenteraad van Heeze-Leende een soortgelijk besluit genomen. Valkenswaard moet nog een standpunt bepalen. Het bestuur van de GRSA2 dient haar begroting wel in bij de provincie. Dat moet voor 15 juli. Mocht blijken dat de verhoging niet doorgaat, dan stuurt het bestuur een begrotingswijziging naar Den Bosch.