Volledig scherm
© Thinkstock

Geen snelle oplossing files op A2

MAARHEEZE - Er komt geen verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven om daarmee het dagelijkse fileprobleem op te lossen. Ook de inrichting van de vluchtstrook tot spitsstrook is op korte termijn niet aan de orde.

Dat bleek woensdag tijdens een werksessie met belangengroeperingen en dorpsraden. De avond was belegd door de organisaties SmartwayZ.NL en Platform A2, die zich bezighouden met het oplossen van het fileprobleem op de A2. Van de ruim twintig aanwezigen wilden de organisaties weten welke ideeën zij hebben om de fileproblemen aan te pakken. Een snelfietsverbinding tussen Weert en Eindhoven is genoemd als een van de mogelijkheden om het fietsen aantrekkelijker te maken.

Voor fietsers die de afstand van Weert of Maarheeze naar Eindhoven te ver vinden, zouden snelbussen met een fietskar erachter ingezet kunnen worden. Dan kan men bijvoorbeeld vanaf het Floraplein of station Eindhoven fietsen naar het werk. Met grote bedrijven zoals ASML moet overlegd worden om bedrijfsbussen in te zetten. Dat zou meteen bijdragen aan het oplossen van een parkeerprobleem op de Eindhovense High Tech Campus. Die bussen zouden ook over de huidige vluchtstrook langs de files moeten kunnen rijden. Volgens projectleider Rina Engelen van Smartwayz.NL is dat een optie om te bespreken met Rijkswaterstaat.

Het reizen met de trein moet aantrekkelijker worden, vonden aanwezigen. Werkgevers zouden personeel moeten stimuleren om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er moet ook een betere aansluiting tussen de streekbus en de trein komen. Werkgevers zouden moeten bekijken of thuiswerken mogelijk is, of dat er meer flexibiliteit voor wat betreft de werktijden ingevoerd kan worden. Daardoor zou het autoverkeer meer gespreid kunnen worden.

Een nieuw station nabij Kelpen zou Limburgse automobilisten kunnen bewegen om de auto in te ruilen voor de trein. Een treinverbinding tussen het Belgische Hamont en Weert zou voor Belgen, die naar Eindhoven moeten, aantrekkelijk kunnen zijn.

Kansrijke ideëen

,,Al die ideeën zijn hartstikke mooi, maar ik ben ervan overtuigd dat het fileprobleem alleen maar opgelost kan worden als de A2 verbreed wordt'', zegt Piet Rooijakkers, die vanuit zijn huis dagelijks op de A2-files uitkijkt. ,,Met de groeiende economie zijn al die mooie plannen volgens mij niet voldoende'', vindt hij. De vertegenwoordigers van SmartwayZ.Nl en Platform A2 zetten alle ideeën op een rijtje en leggen kansrijke ideeën voor aan de Programmaraad van SmartwayZ. Die hakt dan uiteindelijk, waarschijnlijk in maart 2020, knopen door.