Volledig scherm
Frits van der Wiel © Frits van der Wiel

Gestuntel met Budels bouwplan

BUDEL - 'Een gênante vertoning', noemde een van de raadsleden van Cranendonck het. En dat is misschien wel de beste samenvatting voor het uitstellen van het bouwplan van zes levensloopbestendige woningen aan de Deken van Baarsstraat in Budel.

Een hakkelend optreden, vol wollig taalgebruik. Wethouder Frits van der Wiel kon maar moeilijk onder woorden brengen waarom de behandeling van een kleinschalig bouwplan, waar al drie jaar intensief over gesproken wordt, plotseling van de agenda is geschrapt. Eigenlijk zou de gemeenteraad het plan dinsdag bespreken om 15 oktober een besluit te nemen over zes levensloopbestendige bungalows in voormalige garage Schilders in het centrum van Budel.

Aad van Leeuwen van Vastgoedregisseur BV maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens het spreekrecht eens flink van leer te trekken. Van Leeuwen begeleidt consumenten die zelf een nieuwe woning willen ontwikkelen en bouwen en sprak namens de initiatiefnemers die volgens hem boos en teleurgesteld zijn dat het agendapunt is geschrapt. ,,Het is verdrietig om te zien hoe er met dit soort initiatieven wordt omgegaan", aldus Van Leeuwen. ,,We zijn al drie jaar bezig om het project voor woningen in de voormalige autogarage Schilders van de grond te krijgen. Een plan dat precies past binnen de woonvisie van de gemeente Cranendonck. Drie jaar lang van overleggen met allerlei ambtenaren, intensief overleg met de buurt en directe buren en een principeakkoord van raad en college, ten spijt. Wij zijn diep teleurgesteld."

Gênant

Volgens de wethouder zaten er 'omissies' in de stukken. ,,Er heeft geen overleg plaatsgevonden over de zienswijze van een buurtbewoner", aldus de wethouder. ,,Ook wordt in de stukken nog gesproken over de PAS (stikstof, red.), die eerder door de Raad Van State onderuit is gehaald." Volgens Van der Wiel was dit 'onzorgvuldige proces' te wijten aan een ambtenaar die op vakantie was. ,,Ik heb gemeend dat we het hier in de raad wel moeten hebben over stukken die rijp zijn voor besluitvorming."

Karel Boonen van Cranendonck Actief snapte niet waarom de fouten niet eerder boven water zijn gekomen: ,,Hoe is dit voorstel uberhaupt door het college gekomen? Dan was ons deze openbare gênante vertoning bespaard gebleven." Ook Jordy Drieman van VVD Cranendonck vond het geen goede zaak. ,,Had ons dan op de hoogte gebracht van die omissies. Nu stuurt u inwoners met een kluitje in het riet."

Uiteindelijk wilde de wethouder niet toezeggen dat er in november alsnog tot besluitvorming overgegaan kan worden. ,,Maar ik ga mijn best doen."