Jaco Maas stopt met zijn frietkot aan het Jan Maasplein in Soerendonk en kreeg een serenade van het gilde.
Volledig scherm
Jaco Maas stopt met zijn frietkot aan het Jan Maasplein in Soerendonk en kreeg een serenade van het gilde. © FotoMeulenhof

Groot feest en afscheid in Soerendonk

SOERENDONK - Soerendonk dompelde zich in feestelijke sferen. Het Sint-Jansgilde vierde het 375-jarig jubileum en de parochie Sint Jan Onthoofding startte met de eerste activiteiten in het kader van het dubbele eeuwfeest. Daartegenover stond het afscheid van Jaco's patatkraam.

Al deze activiteiten kwamen zondag even samen op het Jan Maasplein, de vaste standplaats van de nostalgische frietkraam tegenover de Soerendonkse parochiekerk. Na de jubileumviering in de kerk, waarin ook stil werd gestaan bij het 375-jarig bestaan van het Sint-Jansgilde, bracht het gilde op het plein een serenade aan de afscheidnemende friturist Jaco Maas.

Het gilde onderhoudt een warme band met Jaco's patatkraam. De grafdelvers van het gilde kwamen er na hun werk op het kerkhof vaak een kopje koffie drinken en een praatje maken.

Kermis

Maas was onder de indruk van alle reacties. Hij werd de voorbije weken en dagen overladen met kaartjes en cadeaus. ,,Het is de laatste drie weken alleen maar kermis geweest." Serenades waren er niet alleen van het gilde, maar ook van dweilorkest Hoal Lieëd en de kinderen van de basisschool. Maas: ,,Dat was heel bijzonder. Ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan, maar ik ben blij dat het erop zit." 

Hij runde de frietkraam 42 jaar. Zelf spreekt de Soerendonker overigens liever van patatkraam. ,,Dat vind ik mooier klinken", aldus Maas. Waar het 'frietkot' in Vlaanderen is erkend als cultureel erfgoed, dreigt de uit 1977 daterende Soerendonkse frietkraam het veld te moeten ruimen. Omdat de vergunning persoonsgebonden is mag Maas zijn nostalgische frietkraam van de gemeente Cranendonck niet verkopen of verhuren. Maas hoopt nog op een oplossing: ,,De mensen gunnen me mijn rust, maar ze willen ook dat de kraam blijft staan."

Jammer

Een van hen is Janus Broers, die na de viering in de kerk is aangeschoven voor een laatste kop koffie: ,,Wij komen hier al vanaf het begin. Net als iedereen in het dorp vinden we het jammer dat de deze nostalgische frietkraam verdwijnt." 

Voor veel dorpelingen heeft de frituur ook een sociale functie. Hennie Driessen, voorzitter van Dorpsraad Zurrik, geeft aan dat de toekomst van de frietzaak een veel besproken onderwerp op social media is: ,,De reacties zijn niet alleen afkomstig vanuit Soerendonk, maar van mensen uit de hele regio."