De nieuwe bloembakken op de Grootschoterweg.
Volledig scherm
De nieuwe bloembakken op de Grootschoterweg. © FotoMeulenhof

Grootschoter­weg Budel-Schoot opnieuw op de schop

BUDEL-SCHOOT - Een groot gedeelte van de Grootschoterweg in Budel-Schoot gaat dit voorjaar op de schop. Komende vanuit Budel wordt het weggedeelte vanaf de komgrens tot het verderop gelegen kerkplein vernieuwd.

Ruim vijf jaar geleden onderging het gedeelte van de kerk tot en met het spoor een ingrijpende metamorfose. In maart krijgt het resterende deel van de Grootschoterweg een grote onderhoudsbeurt. Het asfalt van de rijbaan wordt vervangen. Ook de trottoirs en parkeerplaatsen worden vernieuwd. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats.

De gemeente Cranendonck verwacht dat de opknapbeurt ongeveer vier maanden in beslag zal nemen.Voor het bestemmingsverkeer blijft de weg zoveel mogelijk toegankelijk. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via twee omleidingsroutes. Er komt een omleiding via de route Grensweg, Zwarteweg, Hamonterweg en Pater Ullingsstraat. De andere route leidt het verkeer om via de Pastoor Verbakelstraat, Dwarsstraat en Klein Schoterstraat, inclusief een sturing tussen Budel-Dorplein en Budel via de Fabrieksstraat.

Bloembakken

Vooruitlopend op de werkzaamheden zijn de bloembakken op het eerder vernieuwde deel van de Grootschoterweg vervangen door lagere exemplaren. De grote bakken, die zijn geplaatst om het gemotoriseerde verkeer af te remmen, waren de afgelopen jaren regelmatig voer voor discussie.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat straks overal op de Grootschoterweg dezelfde type bakken terugkomen: ,,De nieuwe plantenbakken zijn lager en bieden beter zicht op met name het jongere fietsverkeer. De wens voor nieuwe bakken is naar voren gekomen tijdens de evaluatie met aanwonenden en gebruikers.”

In een later stadium worden bij de dorpsentree vanuit Budel nog vier plantenbakken geplaatst. De bestaande bak op de Grootschoterweg nabij het Stationsplein wordt definitief verwijderd. Deze staat nu te veel op de rijbaan. De plantenbakken worden verplaatst naar andere locaties, bijvoorbeeld als verkeersremmer bij de komgrenzen bij De Branten in Soerendonk en de Koenraadtweg in Maarheeze.