Volledig scherm
Burgemeester Paul Verhoeven tijdens de raadsvergadering maandagavond © Corrie de Leeuw

Heeze-Leende lijkt wel klaar met RTV Horizon

HEEZE-LEENDE - Ze brengen oud nieuws, ze voldoen niet en ze komen beloften niet na. Zowel gemeenteraadsleden (vooral die van Lokaal Heeze-Leende) als burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende hebben forse kritiek op lokale omroep RTV Horizon. 

Burgemeester Paul Verhoeven gaat nu bij het Commissariaat voor de Media advies vragen. Hij wil weten wat de gemeente kan doen om de omroep tot beter presteren te dwingen. Ook wil hij weten hoe vast de gemeente aan het contract met Horizon zit. ,,Daarna moet de gemeenteraad beslissen of en hoe we verder gaan met RTV Horizon", aldus Verhoeven maandagavond in de vergadering van de gemeenteraad over de begroting. Een begroting waarin vooralsnog ook geen bijdrage van de gemeente aan Horizon is opgenomen. 

5 jaar

RTV Horizon kreeg vorig najaar de uitzendvergunning voor de gemeente Heeze-Leende voor een periode van 5 jaar. Dat betekent ook een jaarlijkse bijdrage van  9000 euro. Die werd deels gegeven in de vorm van het beschikbaar stellen door de gemeente van een kantoor/studioruimte. Horizon heeft ook in Cranendonck de uitzendrechten en een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage. 

Eigenlijk was er van meet af aan kritiek op Horizon vanuit Heeze-Leende. Vooral in de tv-uitzendingen was veel te weinig aandacht voor deze gemeente, zo vond men. Het gemopper nam nog toe toen de omroep voor de zomer verhuisde naar Maarheeze. 

Geen cent

Maandagavond was het coalitiepartij Lokaal Heeze-Leende die de kwestie Horizon opnieuw aankaartte. Aanleiding was een brief die de omroep 2 weken geleden naar de raadsleden stuurde. Daarin schrijft Horizon-voorzitter Jan Waterschoot dat Heeze-Leende zijn betalingsverplichting niet is nagekomen. De omroep heeft nog geen cent ontvangen. En in de gemeentebegroting van volgend jaar staat ook geen bedrag genoemd. 

Dat laatste klopt, zo zei Verhoeven. Hij stelde dat Horizon eerst zijn belofte om meer nieuws te brengen uit Heeze-Leende moet nakomen, voordat er gemeentegeld komt. Dat de omroep tot nu toe geen cent ontving is niet waar, aldus de burgemeester. Immers: er hoefde in Heeze geen huur betaald te worden. 

Maat vol

Voor Lokaal Heeze-Leende (LHL)  is de maat in ieder geval vol. Wat raadslid Dennis Keuten betreft, moet de gemeente serieus overwegen om de samenwerking met RTV Horizon als lokale omroep te stoppen. Hij noemde Horizon ,,een kwakkelende omroep die ons niet vertegenwoordigt". De burgemeester zei begrip te hebben voor de irritatie bij LHL. Hij is zelf ook nog steeds boos over de volgens hem ‘zeer verrassende en teleurstellende verhuizing naar Maarheeze’. Ook het tot 2 maal toe mislukken van een afspraak met het Horizon-bestuur over een presentatie voor de gemeenteraad had hem geërgerd. 

Onafhankelijk

Overigens kwam De Partij voor Oud en Jong/GroenLinks met een ander geluid. Volgens Alide Hijmans mag de gemeente het al dan niet betalen van de bijdrage niet afhankelijk maken van de mate waarin men tevreden is over wat de omroep biedt. ,,Het gaat over de pers en de pers is onafhankelijk. Horizon heeft de machtiging en de gemeente moet gewoon betalen", zo zei zij na afloop van de vergadering.