Herdenkingskruis gebroeders Looymans in Budel-Dorplein krijgt een nieuwe ereplaats
BUDEL-DORPLEIN - Bij het spoor ter hoogte van zinksmelter Nyrstar in Budel-Dorplein, werden op 5 september 1944 de broers Leo en Martin Looymans vermoord door Duitse SS’ers. Bij het herdenkingskruis op die plek werd dinsdag voor het laatst een krans gelegd. Het gedenkteken verhuist namelijk naar het nabijgelegen Heilig Hart Park. Daar wordt een nieuwe ereplaats ingericht.
Op ‘Dolle Dinsdag’, 5 september 1944, de dag dat NSB’ers en Duitsers massaal op de vlucht sloegen na geruchten over de snelle opmars van de geallieerden, werden in Budel-Dorplein ook vier andere verzetsstrijders door de Duitse SS vermoord. Theo Stevens, Antoon van der Putten, Jan Zandvliet en Kees Kappers hadden die ochtend in de Budelerbergen, in de zandverstuivingen bij de zinkfabriek, een trein met SS’ers laten ontsporen. Nadat hun locatie door NSB’ers was verraden, werd het viertal vermoord bij het Ringselven in Dorplein. Martin en Leo Looijmans werden vlak bij de ontspoorde trein omgebracht.
De ondergedoken broers waren weliswaar betrokken bij het verzet, maar niet bij de sabotage van de trein. Op Dolle Dinsdag verlieten ze hun onderduiklocatie. Bij de komst van de SS’ers zochten zij een schuilplaats in een ander gedeelte van de Peel. Op de terugweg vielen ze in handen van achtergebleven SS’ers. Die brachten hen naar de ontspoorde trein, waar later hun verminkte lichamen zijn gevonden.
Herinneringsbomen
Op het terrein van zinksmelter Nyrstar herinnert een kruis van Amerikaans grenenhout aan de moordpartij. Als een eerbetoon aan de andere vier verzetsstrijders werden bij het Ringselven vier herinneringsbomen geplant. De ‘Zes van Dorplein’ kregen na de oorlog een eregraf bij de kerk in Dorplein.
Door familieleden en vertegenwoordigers van de zinkfabriek wordt bij het herdenkingskruis al decennialang op 4 mei om klokslag 11.00 uur stilgestaan bij de moord op Leo en Martin Looymans. Dinsdag gebeurde dit voor het laatst op het industrieterrein.
Het gedenkteken verhuist binnenkort naar het Heilig Hart Park in Dorplein. Het terrein, dat ligt aan de Fabrieksstraat en Hoofdstraat, onderging twee jaar geleden een flinke opknapbeurt met de intentie om een gedeelte openbaar toegankelijk te maken.
Ondergesneeuwd
,,De plannen voor de verhuizing van het herdenkingskruis zijn een paar jaar geleden ontstaan vanwege de op dat moment verwachte komst van Metalot”, zegt Paul Coenegracht van Nyrstar. ,,Door de saneringswerkzaamheden in het gebied is het gedenkteken inmiddels een beetje ondergesneeuwd”, vult general manager Henk Leendertse aan. Daarmee verwijst hij naar het omliggende terrein dat is opgehoogd. Hierdoor is het gedenkteken in een put komen te liggen.
Na de verplaatsing is het kruis openbaar toegankelijk. Coenegracht: ,,Om dit mogelijk te maken hebben we de samenwerking gezocht met de gemeente Cranendonck, heemkundekring, Wapenbroeders afdeling Cranendonck en dorpsplatform Dorplein Uniek.”
,,Op de nieuwe ereplaats wordt het hele verhaal straks samengebracht”, vertelt René Vos, voorzitter van de Wapenbroeders afdeling Cranendonck. Het herdenkingskruis wordt onderdeel van een groter geheel, waarin ook het nieuwe gedenkteken is opgenomen dat door Noud Looymans is gemaakt. Hij is een neef van de gebroeders Looymans. Hun tragische dood heeft nog altijd een grote impact op de familie. Looymans. ,,Mijn vader heeft er bijvoorbeeld nooit over gepraat. In de loop der jaren slijt het wel een beetje, maar door de werkzaamheden aan het gedenkteken kwam er veel weer boven.”
Op 5 september vindt de opening plaats van de nieuwe ereplaats en het Heilig Hart Park.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
PREMIUM
Nieky Holzken denkt na over de toekomst en neemt de sportschool van schoonvader Sjef Weber over
HELMOND - Een kickbokser leeft van titelgevechten. Maar wat doe je als je mede door blessures al een jaar niet aan de bak kunt? Nadenken over je toekomst bijvoorbeeld, en daarom nam Nieky Holzken de sportschool van zijn trainer en schoonvader Sjef Weber over. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Aanwonenden zijn verkeersoverlast op Dorpleinse verkeersader beu en pleiten voor maatregelen
BUDEL-DORPLEIN - De overlast van het verkeer op de Stationsweg en Hoofdstraat in Budel-Dorplein is veel aanwonenden al jarenlang een doorn in het oog. Om deze verkeersader, die dwars door het dorp loopt, veiliger te maken, pleiten ze voor verkeersmaatregelen.
-
PREMIUM
Regio Eindhoven nog druk met puzzel opvang 2900 asielzoekers; snel meer duidelijkheid over Gulbergen
-
-
-
PREMIUM
Beste dragqueen van Budel? Dat is... Bart van Steenbergen!
Hij was nog niet zo lang geleden al eens prins carnaval in Budel, maar sinds vrijdag kan Bart van Steenbergen hier een nieuwe ‘adellijke’ titel aan toevoegen. Hij werd die avond in gemeenschapscentrum De Borgh uitgeroepen tot beste dragqueen van Budel. -
PREMIUM
Hoogwater in de regio: ‘Indrukwekkend, maar ook bewust’
EINDHOVEN/HELMOND - Beken die buiten de oevers treden, weilanden waar spontaan ‘vennetjes’ ontstaan. Het water staat hoog in de regio. En dat is juist de bedoeling, zo klinkt het bij de waterschappen.