Wethouder Frans Kuppens (midden) met de klankbordgroepleden Everard Winters (l) en Bart van der Linden.
Volledig scherm
Wethouder Frans Kuppens (midden) met de klankbordgroepleden Everard Winters (l) en Bart van der Linden. © Roy de Leijer

Herinrichting Stationsstraat en Sterkselseweg Maarheeze begonnen

MAARHEEZE - De eerste schop voor herinrichting van de Stationsstraat en de Sterkselseweg in Maarheeze is maandag de grond ingegaan. De straten en trottoirs worden opnieuw ingericht. Ook wordt het riool vervangen.

Op de Sterkselseweg komt nieuw asfalt te liggen. Voor de Stationsstraat wordt gebakken materiaal gebruikt. Het zware verkeer wordt straks uit de Stationsstraat geweerd. De maximumsnelheid wordt dertig km/u. Het rioolstelsel wordt vervangen in combinatie met de aanleg van een blauwe ader (hemelwaterriool). Dit moet de wateroverlast rondom de Stationsstraat verhelpen.

Stapsgewijs

De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Als eerste wordt de kruising van de Sterkselseweg en Stationsstraat aangepakt. Daarna wordt stapsgewijs de rest van de Sterkselseweg, tot aan de kruising met de Vogelsberg en Bruine Akkers, onder handen genomen. Als alles volgens planning verloopt zijn de werkzaamheden aan de Sterkselseweg op 18 november afgerond.

De opknapbeurt krijgt pas in januari een vervolg, zodat het centrum tijdens de kerstperiode geen bouwput is.

Raboplein

Vanaf half januari gaat de Stationsstraat, ter hoogte van de kruising met de Oranje Nassaulaan en de Moonslaan, op de schop. Later volgt het Raboplein. In verband met de kermis en het wielercriterium de Mijl van Mares moet de Stationsstraat uiterlijk op 1 juli worden opgeleverd. De klus wordt uitgevoerd door aannemer Den Ouden uit Schijndel.

Uitstraling

De aanpak van de Stationsstraat is het startpunt van de centrumvisie voor Maarheeze. Wethouder Frans Kuppens (CDA) van de gemeente Cranendonck: ,,We zijn begonnen met het opstellen van een visie voor het hele centrum. Hieruit is naar voren gekomen dat de Stationsstraat als eerste moet worden aangepakt. Door de herinrichting krijgt de straat meer de uitstraling van een dorpscentrum. De weg wordt smaller en de trottoirs worden breder. Verder komt er meer groen.”

Overlast

Klankbordgroepleden Bart van der Linden en Everard Winters spreken van een goede verbetering. Van der Linden: ,,De Sterkselseweg wordt straks de route voor het doorgaande zware verkeer. Dat zorgt voor een grote ontlasting van de Stationsstraat. Daarnaast wordt de weg veiliger ingericht en het straatbeeld verfraaid.” ,,Ik ben blij dat er nu daadwerkelijk iets gebeurt en dat er in het centrum wordt geïnvesteerd. Met dit soort projecten is er altijd sprake van overlast, maar daarmee wordt goed rekening gehouden”, zegt Winters, ondernemer in het centrumgebied.