Volledig scherm
Eetpunt het Bestek beleefde vrijdag haar vuurdoop in dorpshuis 't Perron. © DCI media

Het Bestek in Heeze serveert eerste menu

HEEZE - Ouderen en alleenstaanden konden vrijdag voor het eerst tafelen bij eetgelegenheid Het Bestek in dorpshuis ’t Perron in Heeze. Het nieuwe eetpunt, dat de ambitie heeft om uit te groeien tot een dagelijkse frequentie, start voorlopig met drie maaltijden in de maand.

Als de eerste tien gasten van eetgelegenheid Het Bestek omstreeks half een aan tafel schuiven voor een vers driegangenmenu, zijn de vrijwilligers van het eetpunt al enkele uren in touw. Er wordt gekokkereld in de keuken van het dorpshuis. ,,De boodschappen hebben we gisteren al gedaan. Vooralsnog vinden alle kookwerkzaamheden hier ter plekke plaats. Wellicht dat daar verandering in komt als er veel snijwerk is. Dan is het praktischer om thuis het een en ander voor te bereiden”, zegt vrijwilligster Maria Koop.

Eetpunten zijn populair, stelt Koop: ,,Bijna ieder dorp heeft er wel een. Zelf schuif ik regelmatig aan bij andere eetpunten in de gemeente.”

Marian Staals was eerder actief als vrijwilliger bij eetpunt Halte48, dat vorig jaar ophield te bestaan. Ze zag vrijdag verschillende bekende gezichten voorbijkomen. ,,Er is een duidelijke behoefte aan dit soort initiatieven. Voor veel bezoekers zijn de sociale contacten belangrijker dan het eten zelf”, vertelt Staals.

Oproep

De vrijwilligers van het eetpunt hebben allemaal gereageerd op de oproep van sociaal makelaar Yvonne Cuijten. Na de reacties die kwamen op het stoppen van het dagelijkse eetpunt Halte48, gaf zij de eerste aanzet voor Het Bestek. Cuijten: ,,Deze eerste keer is het allemaal nog een beetje aftasten. Zo heeft de keuken van ’t Perron maar twee pitten en niet iedereen werkt dagelijks met een grote stoomoven.”

Voorlopig kan alleen op vrijdag worden aangeschoven in het restaurant van ’t Perron. Dit met uitzondering van de laatste vrijdag van de maand, als er in het dorpshuis wordt gekookt door de vrijwilligers van Eetpunt Heeze. Martha Verguld is daar een vaste gast. Ze is blij met het nieuwe initiatief. Verguld: ,,Wat ik vooral fijn vind, is dat er vers wordt gekookt.” Het Bestek moet uiteindelijk een dagelijks karakter krijgen. Cuijten: ,,Om hiermee te kunnen starten moeten we meer vrijwilligers hebben. Iedereen kan zich aanmelden voor Het Bestek, ook mannen.”

Inschrijven voor vrijdag 14 februari kan in ’t Perron. Er wordt een prijs van 7,50 euro gehanteerd. Meer info: sociaalmakelaar@ heeze-leende.nl.