Volledig scherm
PREMIUM
Een gedeelte van de Markt in Budel in het begin van de vorige eeuw. © Archief: Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Het veranderende dorpshart: Hotel moest ’t veld ruimen op de Markt in Budel

ZomerserieBUDEL - In Budel zijn in de vorige eeuw veel karakteristieke oude panden aan de sloopkogel ten prooi gevallen. Zo ook hotel De Arend en het huis van de Franse Capucijnen aan de Markt. ,,De Arend was een gerenommeerd hotel waar ook de gegoede burgers uit het dorp kwamen”, vertelt Harrie Jaspers van heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

P.J. Kniesmeyer was in 1979 de laatste uitbater van De Arend. Het hotel, uiterst rechts op de oude foto, moest in 1990 het veld ruimen. Het uit 1891 daterende gebouw maakte plaats voor twee winkels met daarboven kantoorruimten. Op de benedenverdieping zitten tegenwoordig de modewinkels Shoeby en MC Company. Rechts op de foto is nog net een glimp zichtbaar van het voormalige patershuis van de Franse Capucijnen, die van 1882 tot 1891 in Budel verbleven. Jaspers: ,,De bekendste Franse pater was frère Jacques de Lanthenay. Hij is begraven op het oude kerkhof in Budel. Later is de lokale scouting naar hem vernoemd.”