Volledig scherm
PREMIUM
Martijn Mansvelt bij de voordeur van zijn huis, ‘Kluutje’ genaamd. © Dave Hendriks

Huizen met een naam: Het winkeltje in Budel was altijd een zoete inval

ZOMERSERIEBUDEL - Het nostalgische snoepwinkeltje van Lex Mansvelt was een begrip in Budel. Jaren na de sluiting verscheen er de naam ‘Kluutje’ aan de gevel.

Het nostalgische snoepwinkeltje van Lexke aan de Markt in Budel, dat in 1993 de deuren sloot, leeft niet alleen voort in de herinneringen van veel Budelnaren. ‘Lexke’ is sinds 2008 ook de naamgever van het theatercafé in gemeenschapshuis De Borgh. Het oude snoepwinkeltje wordt daarnaast geëerd met het Budelse dialectwoord ‘kluutje’, dat snoepje betekent. Sinds 2011 hangt het aan de gevel van het voormalige winkelpandje. Het bronzen kunstwerk is een creatie van kunstenares Netty Govers-Lammers. Het initiatief komt van de VVV, nadat ‘kluutje’ in 2009 tot mooiste Budelse woord was gekozen.

  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.