Illegale bouw loodsen aan de Havenweg in Budel-Dorplein.
Volledig scherm
Illegale bouw loodsen aan de Havenweg in Budel-Dorplein. © René Manders/DCI Media

Illegale bouwwerkzaamheden stilgelegd haven Budel-Dorplein

BUDEL-DORPLEIN - En wederom heeft de gemeente Cranendonck illegale bouwactiviteiten bij haven De Kempen in Budel-Dorplein stilgelegd. GVT Group of Logistics is daar begonnen aan fase drie van een uitbreiding, maar heeft nog niet de benodigde vergunning.

Als de eigenaar van de haven niet stopt met de werkzaamheden dan wordt hem een dwangsom opgelegd van 50.000 euro. Op het terrein bij de haven in Budel-Dorplein en Weert zijn al vier op- en overslagslaghallen gerealiseerd en wordt nu gewerkt aan drie nieuwe loodsen. Eerder kreeg de eigenaar van de haven ook al een dwangsom van 50.000 euro. Die is inmiddels geïnd, zegt de gemeente Cranendonck, ook al zijn die vergunningen inmiddels wel verleend. Toen eiste de gemeente dat de bouw van de vier loodsen werd stilgelegd omdat de vergunningen niet op orde waren. 

Volgens de gemeente Cranendonck zijn de werkzaamheden die nu plaatsvinden eveneens niet toegestaan. ,,Het college van B en W is wel voornemens de vergunning te verlenen als blijkt dat de stukken bij de aanvraag in orde zijn en er sprake is van een goede ruimtelijke ordening", laat een woordvoerster weten. ,,De procedure is naar verwachting begin juni afgerond.”  

Termijn ruimschoots overschreden

Eerder stelde haven-eigenaar Wil Versteijnen, directeur van het logistiekbedrijf de gemeente Cranendonck in gebreke omdat die te lang de tijd nam om tot een beslissing te komen. Wettelijk gezien heeft de gemeente zes maanden om een besluit te nemen, en die termijn werd ruimschoots overschreden. Waarom de ondernemer ook nu weer illegaal is gestart met bouwen is onduidelijk. Hij was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. 

Zowel de gemeente als de provincie staat positief tegenover de ontwikkelingen in de haven omdat deze een grote economische waarde hebben voor de regio. Maar het is raadsleden een doorn in het oog dat de ondernemer telkens de randjes opzoekt.