Inwoners Cranendonck moeten vaker voorrang krijgen bij toewijzing woningen in eigen gemeente
CRANENDONCK - Inwoners van Cranendonck vallen te vaak buiten de boot als het gaat om de toewijzing van zowel koop- als huurwoningen in hun eigen gemeente. Wethouder Frans Kuppens kreeg dinsdag vanuit de gemeenteraad de opdracht mee om daar iets aan te doen.
Willie Thijssen
Eigen inwoners moeten zoveel mogelijk voorrang krijgen bij het toewijzen van woningen in hun gemeente. Zeker als met het bouwproject gemeentegeld is gemoeid. Wethouder Kuppens moet uitzoeken wat juridisch mogelijk is om dat te kunnen regelen.
Die opdracht kwam dinsdag in de gemeenteraad uit de bus na de discussie over het bouwproject op de vroegere bibliotheeklocatie aan de Rubenslaan 1 in Budel. Woningcorporatie woCom wil er twaalf sociale huurappartementen bouwen.
Het bouwplan krijgt brede steun van de fracties, maar dan moeten inwoners van Cranendonck wel de kans krijgen om er te gaan wonen. WoCom gebruikt voor de toewijzing van huurhuizen het digitaal inschrijfsysteem Wooniezie. Iedereen kan zich hierop aanmelden en zo kunnen ook mensen die geen band hebben met de gemeente, in aanmerking komen voor een sociaal huurappartement in Budel.
In welke vorm het wordt gegoten moeten we nog bekijken, maar woCom wil daar aan meewerken
Frans Kuppens, wethouder gemeente Cranendonck
Ongewenst, vinden Elan en de VVD. Zij willen dat eigen inwoners voorrang krijgen bij dit soort bouwprojecten en dienden een gezamenlijke motie in waarin het college van B en W wordt opgeroepen te onderzoeken wat hierin mogelijk is. De motie werd door alle fracties gesteund.
Gemeenten hebben wettelijk niet veel opties als het gaat om het voortrekken van eigen inwoners. Wethouder Frans Kuppens (CDA) reageerde dan ook niet heel enthousiast op de opdracht.
Bovendien heeft hij van woCom al de toezegging dat inwoners van Cranendonck de eerste keuze krijgen voor de woningen aan de Rubenslaan. ,,In welke vorm dat wordt gegoten, moeten we nog bekijken. Maar woCom wil daar aan meewerken.”
Omdat de grond vervuild is, liepen afspraken tussen Bibliotheek De Kempen en woCom telkens vast. De gemeente kocht de grond om de woningbouw op die plek vlot te trekken.
In het plan is opgenomen dat de gemeente zorgt voor de uitvoering van de bodemsanering en de sloop. De kosten die hiervoor worden gemaakt worden terugverdiend met de grondverkoop aan woCom. De fracties stemden unaniem in met de woningbouw.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.