Volledig scherm
© Thinkstock

Inwoners Leende helpen elkaar

LEENDE - Inwoners van Leende bieden massaal aan om hulp te bieden aan dorpsgenoten die door de coronacrisis extra ondersteuning nodig hebben, van boodschappen doen tot het bieden van een luisterend oor.

Hiervoor hebben het burgerinitiatief ‘De helpende hand’ van Trots op Blaosdonk (TOB) en de lokale welzijnsconsulenten de handen ineen geslagen. Zij richten zich bij het bieden van ondersteuning niet alleen op ouderen en kwetsbare mensen, maar ook op Leendenaren die werken in de zorg, supermarkten en bij de politie.

De helpende hand en de welzijnsconsulenten ondersteunen buurt- en dorpsgenoten op het gebied van praktische hulp. ,,Normaal gesproken gaan onze welzijnsconsulenten gevraagd en ongevraagd op bezoek bij mensen, maar dat is nu vanwege het coronavirus onmogelijk. Ze richten zich nu op concrete hulpvragen”, zegt Geert Hut, voorzitter van zorgcoöperatie Graaggedaan.

Boodschappen en koken

Daarbij kan worden gedacht aan het doen van boodschappen en het ophalen van medicijnen. Maar bijvoorbeeld ook aan het koken van een maaltijd voor verpleegkundigen.

Inmiddels hebben zich al veertig vrijwilligers gemeld. ,,Gelukkig zijn de hulpvragen tot op heden op de vingers van één hand te tellen, maar we staan klaar als het nodig is. Dat geeft je in deze onzekere tijd toch een goed gevoel”, zegt mede-initiatiefnemer Erwin Geurts. Hij geeft aan dat in alle gevallen de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd.

Dorpsauto voor noodsituaties

Ook vervoer kan een probleem zijn voor ouderen en kwetsbare mensen. Voor noodsituaties kan er daarom een beroep worden gedaan op de Dorpsauto van zorgcoöperatie Graaggedaan. Deze is tijdelijk alleen hiervoor beschikbaar.

Voorlopig geldt dit tot en met 6 april. Daarnaast wordt door de welzijnsconsulenten een luisterend oor geboden aan mensen die hun verhalen en zorgen willen delen.

Aanmelden voor een hulpvraag kan (zeven dagen per week) via telefoonnummer 06-39562941 en info@zcgraaggedaanleende.nl. Vrijwilligers die willen meehelpen kunnen zich aanmelden door te reageren via social media of 06-51799733.