Volledig scherm
Jan Rooymans. © Fotodemeus

Jan Rooymans uit Budel: Een levensgenieter pur sang bij wie altijd alles kon

NecrologieBUDEL - Gastvrij, sociaal en een levensgenieter pur sang. Zo wordt oud-kastelein Jan Rooymans, beter bekend als Jan de Bout, omschreven door mensen die hem hebben gekend. Hij overleed woensdag 15 januari op 81-jarige leeftijd.

Vooral het kasteleinschap van De Cambrinus in Budel heeft Rooymans bekendgemaakt. Hij was een geliefd kroegbaas, hiervan getuigen de vele reacties na zijn overlijden op Facebook. Veel mensen kennen Rooymans bij zijn bijnaam: Jan de Bout. De Bout is een verwijzing naar soldeerbout. Jans vader, Harrie Rooymans, had een bijbaan als koperslager. Daardoor werd hij ‘De Soldeerbout’ genoemd. Dit werd echter afgekort tot ‘De Bout’.

Het horecabloed zat bij Rooymans in de genen. Zijn wieg stond in Soerendonk, waar zijn ouders café Rooymans runden. De horecazaak werd later overgenomen door zijn tweelingzus en omgedoopt in De Bout. Jan, die altijd vrijgezel is gebleven, was ondertussen in Budel de Cambrinus Bar begonnen. In die periode – eind jaren 60 – draaide de horeca in het dorp op volle toeren. Onder meer de Duitse legerplaats zorgde voor klandizie in de kroeg aan het Capucijnerplein. ,,Het zat er altijd bomvol. Bij Jan kon ook alles, niets was hem te gek’’, zegt Jan Janssen. Hij werkte als barkeeper in het café. ,,Jan heeft me letterlijk van een barkruk geplukt en aan de andere kant van de toog gezet. Voor mij was De Cambrinus een tweede thuis en Jan een soort vaderfiguur.’’

Rooymans was daarnaast een fanatiek driebander. ,,Hij was al wat langer met zijn gezondheid aan het kwakkelen, maar zijn overlijden kwam toch nog onverwacht. Toen hij vorige week niet kwam biljarten, had ik een raar voorgevoel’’, zegt clubgenoot Jan Kooken. Hij spreekt van een uniek persoon. ,,Jan was niet alleen een kastelein, maar ook een entertainer eerste klas. Ik heb hem vroeger wel eens geholpen bij het poetsen van zijn café. Na sluitingstijd gingen we vaak met een groep op stap in België.’’ Hij en Janssen omschrijven Rooymans als een levensgenieter pur sang. Janssen: ,,Overal waar hij kwam, was het feest.’’ Kooken: ,,En als hij met zijn lange benen door het dorp fietste, dan herkende je hem meteen.’’

Dinsdag 21 januari vanaf 14.30 uur wordt er in De Bout op Dorpsstraat 39 in Soerendonk afscheid genomen van Jan ‘de Bout’ Rooymans.