Volledig scherm
Frans Manders en z'n vrouw Hilda bij één van z'n recente werken in Heeze. © Bert Jansen

Jarige schilder Frans Manders: 'Kleur, nondeju!'

HEEZE - ,,Geweldig. Dit vergeet ik nooit meer", begroette kunstschilder Frans Manders de bezoekers van Atelier Mediterraneo in Heeze. Daar werd zondag een verrassingsexpositie gehouden ter ere van de tachtigste verjaardag van de kunstenaar.

Het was niet helemaal gelukt om de tentoonstelling voor Manders geheim te houden. Maar de schilder meende dat het een groepsexpositie zou zijn met werken van de deelnemers van z'n masterclasses in het atelier. ,,Dat het een solotentoonstelling over mij was, wist ik niet. Die verrassing is toch geslaagd", zegt hij met een stralende lach. Het was een idee van de cursisten en ateliereigenaar Martine van Noort, die reeds tien jaar volgeboekte masterclasses houdt met Frans Manders. 

,,Frans woont sinds z'n verhuizing uit Eindhoven al tien jaar in Heeze. Ik heb hem destijds gevraagd of hij z'n 'skills' wilde overdragen aan cursisten", legt Van Noort uit. Ze citeert een veelgebruikte uitdrukking van de kunstschilder tijdens de masterclasses: 'Kleur nondeju!' ,,Hij is een colorist. Het zijn echt expressionistische werken, beter en sterker dan ooit tevoren. Hij durft nu veel meer", typeert Martine van Noort z'n schilderstijl. Manders kan zich wel vinden in haar oordeel. ,,M'n schilderijen met landschappen, stillevens en portretten zijn sterk geëvolueerd. Gedeeltelijk geabstraheerd en m'n kleurgebruik is veel intenser en sprekender geworden."

De zondag getoonde werken schilderde Manders recent in z'n Geldropse atelier. Enkele motieven herinneren aan z'n reizen naar Spanje. ,,Kleurrijk, heel wisselend. Absoluut intense kleuren. Sommige echt mijn smaak, andere te kleurig. Ik houd niet zo van dat hele bonte", nuanceert bezoekster Yvonne Schmitz uit Heeze. Intussen vult een flamencogitarist de exporuimte met Spaanse sfeer en oogst Frans Manders veel felicitaties en complimenten: ,,Ik ben confuus en kan haast niets meer zeggen." De deelnemers van z'n masterclasses laat hij weten: ,,Ik hoop jullie nog veel te leren, als je maar naar me luistert."

Manders gaat de komende tijd door met de voorbereidingen van z'n grote tentoonstelling in juli en augustus in Kasteel Geldrop.