Volledig scherm
Adriënne en Kees Slager. © Jean Pierre Reijnen

Kees Slager: een verbinder en een mensenmens

NecrologieLEENDE - Kees Slager, oud-directeur en mede-initiatiefnemer van de leef- en werkgemeenschap in ‘t Brouwershuis in Leende, is op donderdag 30 januari overleden. Hij overleed op 66-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Een mensenmens, iemand die gemakkelijk contact maakte met anderen, zo wordt Kees Slager door zijn dochter Aukje omschreven.

Haar vader werd in 1953 geboren in Scherpenisse (Zeeland). Een ‘sociaal jaar’ bracht hem op 17-jarige leeftijd naar de gemeente Eersel. Daar ging hij na zijn studie als z-verpleegkundige aan de slag bij De Donksbergen (nu Lunet zorg).

In 2002 richtten Kees en vrouw Adriënne stichting De Schakel op. Dit is een zorg-, leef- en werkvoorziening voor mensen met een verstandelijke of psychosociale beperking, die samenwonen met mensen zonder handicap.

Slager, die zelf liever sprak over ‘mensen met een hulpvraag’, wilde af van de institutionalisering in de zorg. “Vooral door binnen het eigen gezin een plekje te bieden aan pleegkinderen is zijn kijk op de zorg veranderd. Hij wilde mensen zonder ouders of anderen om zich heen een familiegevoel bezorgen”, vertelt Aukje Slager.

Twee jaar na de officiële start in 2004 in Veldhoven nam de stichting haar intrek in ‘t Brouwershuis, het monumentale pand aan de Oostrikkerdijk in Leende. Daar wordt de leef- en werkgemeenschap gecombineerd met horeca en een VVV-kantoor.

Verbinder van het jaar

Onder meer vanwege hun activiteiten in Leende kregen Kees en Adriënne in 2017 een koninklijke onderscheiding. In 2011 waren ze door de gemeente Heeze-Leende al uitgeroepen tot ‘verbinder van het jaar’.

Na hun pensionering in 2017 werd de leiding van ‘t Brouwershuis overgedragen aan Aukje en haar broer Elmer. Hun ouders verhuisden naar Dreischor (Zeeland). Op Schouwen-Duiveland hadden ze een oude, vervallen woning omgebouwd tot hun droomhuis.

De sterke band met Leende is echter blijven bestaan en ook een van de redenen dat Kees daar wordt begraven. Aukje: “Mijn vader hield van de Brabantse gezelligheid en met Leende was er meteen een klik.”

De uitvaartdienst is op vrijdag 7 februari vanaf 13.30 uur in de Sint-Petrus’-Bandenkerk in Leende. Aansluitend is de begrafenis op het parochiekerkhof.