Voorbeeld van een vleeskuikenbedrijf in De Mortel.
Volledig scherm
Voorbeeld van een vleeskuikenbedrijf in De Mortel. © Marcel van Hoorn/ANP

Kippenboer in Sterksel mag niet van legkippen naar vleeskuikens overstappen

DEN HAAG/STERKSEL - Een pluimveehouder in Sterksel mag ook van de Raad van State niet overschakelen van legkippen naar vleeskuikens, omdat anders de volksgezondheid in de buurt in gevaar kan komen.

In een einduitspraak gaat de Raad akkoord met de weigering van de gemeente Heeze-Leende om pluimveehouderij Eilers een vergunning voor vleeskuikens te verlenen. De pluimveehouderij was het niet eens met de weigering en stapte naar de Raad van State. Tevergeefs. De Raad is het niet eens met Eilers dat er voor een vergunningsweigering teveel wetenschappelijke onzekerheden rond het verspreiden van ziektes door intensieve veehouderijen bestaan.

Minimum afstanden

In de uitspraak merkt het hoogste bestuursrechtscollege op dat het ontbreken van onweerlegbare wetenschappelijke bewijzen nog niet betekent dat gemeentes op de handen moeten blijven zitten. Er ligt immers wel een endotoxinenbeleidsnota (Notitie Handelingsperspectieven), op basis waarvan meerdere gemeentes minimum afstanden bepalen tussen veehouderijen en omwonenden. 

De Raad vindt dat dat de gemeente Heeze-Leende die notitie ook in het geval van Eilers mag toepassen. Verder vindt de Raad het van belang dat de gemeente wil voorkomen dat omwonenden van veehouderijen onnodige gezondheidsrisico’s lopen met het verspreiden van ziektekiemen door vee. Daarbij gaat het om de zogenoemde endotoxinen, die zich aan fijnstof hechten en via verspreiding door de lucht ziektes bij omwonenden kunnen veroorzaken. Op dit moment loopt er wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het verspreiden van endotoxinen en minimale afstanden die risicovolle bedrijven tot nabijgelegen woningen in acht moeten nemen. Zolang dit onderzoek niet is afgerond, mogen gemeentes de Notitie gebruiken.