In het kader van het Nationaal Schoolontbijt gingen de kleuters van De Talententoren woensdagochtend uit eten bij de boer.
Volledig scherm
In het kader van het Nationaal Schoolontbijt gingen de kleuters van De Talententoren woensdagochtend uit eten bij de boer. © FotoMeulenhof

Kleuters smikkelen op en ván de Sterkselse boerderij

Een twintigtal Sterkselse kleuters schoof woensdagochtend samen met de kalfjes van Mart en Maaike van Breugel aan het ontbijt. In het kader van het Nationaal Schoolontbijt brachten de kinderen een bezoek aan het Sterkselse melkveebedrijf. Daar konden ze horen, zien, voelen, ruiken en proeven waar hun eten vandaan komt.

Midden in de kalverschuur van de familie Van Breugel nuttigden de kinderen uit groep 1 en 2 van basisschool De Talententoren een luxe ontbijt, met niet alleen belegd brood en melk, maar ook komkommer, wortel en als 'toetje' een fruitspiesje.

Vanwege de landelijk onderwijsstaking kregen de leerlingen op school een alternatief programma aangeboden. De 'les' op de boerderij ging echter gewoon door. ,,Dit uitstapje was al lang geleden gepland. We wilden het de kinderen niet onthouden", zegt lerares Els van de Laak-Vermeer.

Er komen wel vaker bezoekers over de vloer bij het Sterkselse melkveebedrijf. Boerin Maaike van Breugel: ,,Vanaf 2007 zijn wij een ontvangstboerderij voor onder meer schoolklassen. Wij leggen graag uit wat we doen. Als mensen vragen hebben, dan kunnen ze altijd bij ons terecht. We zijn niet alleen melkveehouder maar ook imagopromoter."

Als de kinderen omstreeks negen uur bij de wat schuwe kalveren aan het ontbijt schuiven is de werkdag van boer Mart van Breugel al bijna drie uur onderweg. ,,Een boer melkt eerst zijn koeien. Daarna gaat hij pas ontbijten", legt de Sterkselse melkveehouder uit.

De verlegenheid van de kalfjes verdwijnt snel als ze door de kinderen worden gelokt met melk en voer. De leerlingen mochten niet alleen een handje helpen met het voeren van de kalfjes, maar ook een oefenkoe melken, poseren achter het stuur van een grote stoere tractor en zelf boter maken.

Het 'boerenontbijt' tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt is een initiatief van de ZLTO-afdeling Groote Heide. ,,Voor ons is het de eerste keer dat we hieraan deelnemen. Hiermee willen we kinderen laten zien waar hun eten vandaan komt. Ook vandaag merken we dat kinderen eigenlijk heel weinig weten van het leven op een boerderij. Voor deze kleintjes heeft een boerderij vooral een hoge aaibaarheidsfactor, maar ook voor oudere kinderen kan een bezoek heel nuttig zijn. Met hen kun je al allerlei thema's bespreken", zegt Mien Vermeer van Groote Heide.