Charles van den Hork, Grad van Honk, Lau Verberne en Antoin Dolphijn.
Volledig scherm
Charles van den Hork, Grad van Honk, Lau Verberne en Antoin Dolphijn. © DCI media

Kraaienvangers: 55 jaar, en toch 53 prinsen

HEEZE - Voor de Kraaienvangers in Heeze is 2020 een jubileumjaar. Het 55-jarig bestaan wordt gevierd.

In het Kraaiennest, de feesttent van carnavalsvereniging de Kraaienvangers in de gemeentehuistuin in Heeze, wordt komende zondag een groot jubileumfeest gehouden. De Kraaienvangers bestaan dit jaar 55 jaar en dat is een gouden jubileum in de carnavalswereld. Prins Joop d’n Urste en Adjudant Friso zullen voorop gaan. Antoin Dolphijn, bestuurslid en oud-Prins: ,,We brunchen samen met de vrijwilligers. ’s Middags is er een receptie waar iedereen welkom is, en waar zeker ook veel collega-verenigingen zullen komen.” Wie weet draait oud-dj Prins Joop nog wel een paar plaatjes.

Kraai in een hand

In 1964 werd begonnen met de oprichting van de carnavalsvereniging. De enige nog levende initiatiefnemer is Wim Schilders: ,,Als 19-jarig menneke hoorde ik er al bij. We begonnen met een clubke waar onder andere diverse ondernemers en de huisarts deel van uitmaakten.” Wim was de eerste penningmeester. Het idee van het logo voor de Kraaienvangers is bedacht door Bert Buijsen, de eerste secretaris. ,,Met een paar pennenstreken tekende hij een vogel, de kraai vastgehouden door een hand, op papier. Dit was het logo van 1965, het jaar waar we de eerste keer als Kraaienvangers carnaval vierden.” Het wordt nu nog, hier en daar wat gemoderniseerd, als beeldmerk gebruikt.

Bekende artiesten

Tot nu toe zijn er 53 prinsen geweest. Waarom 53? Omdat Wim Huybrechts in 1965 en 1966 Prins was. Wim Schilders was in 1988 en 1989 Prins. Beide keren met Lau Verberne als zijn Adjudant. Lau Verberne: ,,We begonnen in café De Gouden Leeuw.” Later verhuisden ze naar de Kapelstraat. ,,Vanaf 1988 feesten we in een tent in de gemeentehuistuin. Dat was toen best een gok. We hebben dat eerste jaar met een aantal leden geld uitgelegd om garant te staan. Gelukkig ging het goed. Het eerste jaar was ook meteen een knaller. Met Krijn Torringa op maandagmiddag, live op de radio. Ook traden Barrie Hughes en Bossa Nova op in de tent. In de loop der jaren wisten bekende artiesten als Guus Meeuwis, Normaal, Frans Bauer, Jan Smit, Koos Alberts en Lee Towers het Kraaiennest te vinden.” Dit jaar komt Gerard Joling.

Behalve Lau Verberne, jarenlang de spreekstalmeester, zijn de oud-Prinsen Grad van Honk, Charles van den Hork en Antoin Dolphijn aanwezig. Naast de optocht zijn er vaste activiteiten. Antoin: ,,De Heezer Artiesten Avonden, bejaarden- en ziekenbezoek en we gaan alle scholen langs.” Grad van Honk is het aanspreekpunt voor de tent. Van opbouw tot afbraak, hij is van de partij en hij weet wie wanneer komt leveren. ,,Ik ga het rustiger aandoen. Charles van den Honk neemt dit werk langzaam over.”