Volledig scherm
Foto ter illustratie © ThinkStock

Leegloop bij RTV Horizon in Heeze en Cranendonck door conflict

HEEZE/CRANENDONCK - Een intern conflict leidde tot het vertrek van een groot deel van de tv-ploeg van RTV Horizon.

Het zijn turbulente tijden voor de lokale omroep in Heeze-Leende en Cranendonck. De vrijwilligersorganisatie zag de afgelopen maanden na een conflict acht van de elf tv-medewerkers vertrekken. Inmiddels probeert een klein team onder leiding van Erik-Jan de Sterke de boel weer vlot te trekken. Afgelopen weekend vond voor het eerst weer een uitzending plaats vanuit de nieuwe studio in Maarheeze.

Het opstappen van de televisieploeg is het gevolg van een conflict tussen het bestuur en een van de medewerkers. Dat is zo hoog opgelopen dat de betreffende medewerker aangifte deed van smaad bij de politie in zijn woonplaats Budel. Zolang die zaak nog loopt wil de man niet reageren noch met zijn naam in de krant.

Fred Weimar, een van de andere (inmiddels oud-) tv-vrijwilligers en Horizon-voorzitter Jan Waterschoot willen wel reageren. Het blijkt te gaan om een ingewikkelde kwestie. Die draait vooral om de Budelse tv-maker. Tijdens het maken van een item over energie wilde hij eind vorig jaar filmen in een Budelse winkel. Hij wilde de filiaalhoudster interviewen over het open laten staan van de winkeldeur terwijl er buiten sneeuw lag. Volgens Horizon-voorzitter Jan Waterschoot heeft de vrijwilliger zich daarbij intimiderend gedragen.

De filiaalhoudster vertelde het voorval aan haar man die in het bestuur van Horizon zit. Jan Waterschoot: ,,Daarbij kwam nog dat deze vrijwilliger eerder al in een onfatsoenlijke mail de samenwerking met Horizon had opgezegd. En nu was hij namens ons toch weer bezig. Dan kunnen wij niet anders dan passende maatregelen treffen." En dat was in dit geval het sturen van een mail aan zowel de gemeente Cranendonck als Heeze-Leende en aan de citymanager in Budel waarin stond dat de Bulander zich onterecht had uitgegeven als Horizon-medewerker. Die brief was vervolgens aanleiding voor de man in kwestie om aangifte wegens smaad te doen.

De lezing van Weimar is anders. Hij zegt dat de man inderdaad eerder zijn vertrek meldde in een 'onhandige mail' aan het bestuur. ,,Maar die boosheid berustte op een misverstand en was alweer over. Als het bestuur even met ons overlegd had, voordat het die brieven stuurde, had dit allemaal niet hoeven gebeuren. Het bestuur van Horizon doet ook best goede dingen. Maar hierin hebben ze echt een fout gemaakt. Waar zo met mensen wordt omgegaan, wil ik niet werken." Zeven andere tv-vrijwilligers dachten er net zo over. Vooral ook omdat ze niet geloven dat hun collega zich inderdaad intimiderend heeft gedragen.

Beide mannen vinden het 'een opgeblazen kwestie' maar zijn het oneens over wie daar schuldig aan is. Wel zijn ze het eens dat de escalatie een gevolg kan zijn van het ontbreken van redactioneel leiderschap. Waterschoot: ,,Dit laat zien hoe hard we een hoofdredacteur nodig hebben."