De komende tien jaar komt nog eens 2,5 miljoen vierkante meter aan agrarische gebouwen in de provincie Noord-Brabant leeg te staan.
Volledig scherm
PREMIUM
De komende tien jaar komt nog eens 2,5 miljoen vierkante meter aan agrarische gebouwen in de provincie Noord-Brabant leeg te staan. © Ruud Spoor

Leegstand agrarisch vastgoed zet door: 'Zo hoeft het niet meer van de boeren’

BREDA - Nieuw onderzoek wijst uit dat de komende tien jaar nog eens 2,5 miljoen vierkante meter aan agrarische gebouwen in de provincie Noord-Brabant leeg komt te staan. De afgelopen 5 jaar kwam al ongeveer 1,4 miljoen m2 leeg te staan. In 2030 staat daarmee naar verwachting een kwart van alle stallen en schuren leeg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen Environmental Research. 

Quote

We hebben juist behoefte aan méér boeren en tuinders

Remco Beekers, Bestuurder Zeeuwse Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO)

En ja, daar moeten we wakker van liggen, meent Remco Beekers, bestuurslid van de ZLTO en eigenaar van een plantenkwekerij in Breda.  ,,We hebben juist behoefte aan meer boeren en tuinders. Zij zorgen voor de voedselvoorziening, houden het buitengebied vitaal en leefbaar en spelen een belangrijke rol in de klimaatproblematiek. We hebben bijvoorbeeld enorm veel daken waarop je zonnepanelen kunt aanleggen en bij een goed bodembeheer kan de sector veel CO2 in de bodem vastleggen.”