Volledig scherm
PREMIUM
Sportarts Hans van Kuijk (links) en huisarts Norbert van den Hurk (rechts) bedachten het project GezondDorp in Leende. Ze schreven er een boek over. Project-deelneemster Sanne van der Zanden schreef er ook aan mee. © FotoMeulenhof

Leende wil gezonde leefstijl uitbreiden naar het hele land; boek met handleiding moet daar bij helpen

LEENDE - Leende schreef geschiedenis door met zowat het halve dorp een gezonde leefstijl met minder koolhydraten en meer bewegen te omarmen. Nu hebben de artsen achter het Leendse initiatief er een boek over geschreven. Een handleiding voor een gezonder leven. De ambitie spreekt uit de titel: Van GezondDorp naar GezondLand. 

Volledig scherm
De omslag van het boek © GezondDorp Leende

Oh ja, zeker werden ze in het dorp veel aangesproken op hun plan. ,,Vooral in het begin", zegt sportarts Hans van Kuijk lachend, ,,dan liep ik door de supermarkt, zag ik links en rechts mensen in mijn karretje spieken om te zien wat ik had. Of ze stonden voor een rek te twijfelen en vroegen mij advies wat te kiezen. En het kwam ook wel voor dat iemand mij zag binnenkomen en dan snel dingen uit zijn karretje weer ging terugleggen.”

Maar tegenwoordig kunnen Van Kuijk en lokaal huisarts Norbert van den Hurk zich tamelijk rustig door Leende begeven. Het dorp is inmiddels bekend met de GezondDorp-missie van de twee. Een groot aantal Leendenaren heeft die ook omarmd, brengt die in de praktijk en vaart daar wel bij. Trouwens, die bekendheid zal alleen maar toenemen. Voor alle mensen in Leende en waar dan ook in het land, is vanaf zondag 19 mei het boek: Van GezondDorp naar GezondLand te koop (voor 20 euro via alle boekhandels en op gezonddorp.nl). Het is een handleiding voor een gezonder leven. Zo aangenaam van vormgeving en taalgebruik en met recepten van gerechten die er zo smakelijk uitzien dat aansluiten bij ‘de beweging’ een aantrekkelijke optie wordt.