De huidige situatie aan de Valkenswaardseweg.
Volledig scherm
De huidige situatie aan de Valkenswaardseweg. © Gemeente Heeze-Leende

Leends bergingsbedrijf verhuist: Valkenswaardseweg wordt veiliger

LEENDE - Het Leendse  takel- en bergingsbedrijf Sprankenis verhuist naar het terrein vlakbij de calamiteiten-oprit naar de A2. Daarmee zal het stuk Valkenswaardseweg tussen de snelweg en het stoplicht een stuk veiliger worden. 

Goed nieuws voor (brom)fietsers en voetgangers die gebruikmaken van de Valkenswaardseweg tussen de dorpskern van Leende en de A2-oprit: De gemeente Heeze-Leende en het bedrijf Sprankenis hebben overeenstemming bereikt over verplaatsing.  Het almaar groeiende bedrijf dat uitrukt met takelwagens om gestrande auto's van de (snel)weg af te halen, verhuist naar het Biesven.  De bedrijfsbebouwing aan de Valkenswaardseweg wordt gesloopt. Er komen woningen voor in de plaats.  

Wanneer de verhuizing kan plaatsvinden, hangt af van allerlei procedures. Volgens de gemeente kan -als alles meezit-  in de loop van volgend jaar begonnen worden met de nieuwbouw van het bedrijf. 

Onoverzichtelijke situatie

Ook voor omwonenden is dit goed nieuws. Zij trekken al jaren bij de gemeente aan de bel. Volgens hen is het wachten op ongelukken omdat de situatie bij het bedrijf zo onoverzichtelijk is. Omdat  vrachtwagens geparkeerd staan  in de berm, voor uitritten van woningen en tot op de hoek met de zijstraat Pomperschans. De situatie leidde al tot procedures bij de gemeente over handhaving van het parkeerbeleid. 

Ook B en W van Heeze-Leende en de eigenaar van het autosleepbedrijf zelf waren ongelukkig met de situatie. De eigenaar, Gerjo Sprankenis, was al 15 jaar op zoek naar een andere plek. En wethouder Frank de Win (CDA, ruimtelijke ordening) vond ook dat het bedrijf niet meer past op de huidige locatie. 

Sprankenis verhuist nu naar een perceel van ruim 3000 m2 naast de nieuwbouw van de ambulancepost en de brandweerkazerne. Hier vandaan kunnen de wagens van het bergingsbedrijf bij calamiteiten gebruikmaken van de uitrit naar de A2 die daar vlakbij is aangelegd voor de hulpdiensten. Behalve een bedrijfspand komen er een bedrijfswoning en een rangeerterrein. 

Valkenswaardseweg wordt anders ingericht

Het Sprankenis-terrein in de bocht van de Valkenswaardseweg krijgt de bestemming woningbouw. Hoe dat er precies gaat uitzien is nog niet bekend. De Valkenswaardseweg zelf wordt ter plekke anders ingericht, zodat die veiliger wordt voor voetgangers en fietsers. 

Een groepje bewoners van de Valkenswaardseweg en de Pomperschans heeft inmiddels om een gesprek met de burgemeester gevraagd. Ze willen overleggen over de veiligheid rond het bedrijf zolang dat nog niet verhuisd is. 

De overeenkomst tussen de gemeente en Sprankenis is vrijdag in het gemeentehuis ondertekend. 

De plek aan de Valkenswaardseweg zoals die er uit kan gaan zien.
Volledig scherm
De plek aan de Valkenswaardseweg zoals die er uit kan gaan zien. © Zijn Architecten
De Valkenswaardseweg in Leende
Volledig scherm
De Valkenswaardseweg in Leende © Google Streetview